Европейската комисия затяга износа на ваксини "АстраЗенека"

Европейската комисия затяга износа на ваксини "АстраЗенека"
A A+ A++ A

Европейската комисия потвърди, че занапред разрешенията за износ на ваксини срещу COVID-19 на "АстраЗенека" от ЕС ще бъдат обвързани с изпълнението на европейските договори на този производител.

Говорител на комисията отбеляза, че откритите край Рим 29 милиона дози от тази ваксина ще бъдат разпределени в Европейския съюз и по програмата "Ковакс". Предвижда се ЕС да получи 16 милиона дози, за нас е важно те да бъдат разпределени бързо, добави той.

По неговите думи засега няма нищо ново в преговорите между ЕС и Великобритания за доставката на ваксини. Продължаваме да търсим взаимноизгодно решение, посочи говорителят по повод отказа на Лондон да изнася ваксини на "АстраЗенека" към ЕС в изпълнение да сключения договор.

Говорителят съобщи, че досега в ЕС са били доставени 88 милиона дози ваксина и са били поставени 64,5 милиона дози от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препарати. До края на юни според него ЕС ще получи над 300 милиона дози. В ЕС се внасят само ваксини, произведени в одобрени от ЕАЛ заводи, заяви говорителят. Той добави, че агенцията не е издавала одобрение за заводи в Индия, откъдето Великобритания желаеше да внася количества в Европа.

По думите на говорителя до края на юни се очаква въвеждането на електронните удостоверения за ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Той отбеляза, че държавите от ЕС сами ще преценяват дали да признават удостоверенията на ваксинираните с препарат, който не е бил одобрен от ЕАЛ. Ако откажат, държавите ще имат право да изискват изследване и да налагат карантина. По неговите думи по-нататък ЕК може да предложи държавите от ЕС да признават удостоверения, издадени от чужди страни, отбелязва БНР

#Европейската комисия #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"