Вигенин: Мирът в Сирия ще донесе възможности за българския бизнес

Вигенин: Мирът в Сирия ще донесе възможности за българския бизнес
Вигенин е категоричен, че България няма да изнася оръжие за Сирия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ако химическите оръжия на Сирия минат под международен контрол, това обезсмисля евентуална военна атака", коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Според него има реален шанс ситуацията да се разреши по мирен път, съобщи Нова телевизия. В същото време Вигенин обсъди с работодателски организации как дипломатическото ведомство може да съдейства за развитието на българския бизнес.

„Умиротворяването на региона ще създаде сериозни възможности за българския бизнес. Аз мога само да изразя надежда, че основната цел през международната общност – осуетяването на последващо използване на химически оръжия, може да стане по мирен път – без военен удар”, коментира още Вигенин.

"България няма да изнася оръжие за Сирия, въпреки липсата на европейско ембарго, но продължава износът за други държави от региона", добави още той.

"Ние сме изключително внимателни по отношение на износа на военна продукция към тези страни, но там, където това не е необходимо и няма причини, няма общи решения на ЕС, аз смятам, че не е необходимо сами да се самоограничаваме и да спираме българският бизнес, иначе поставяме себе си в неравностойно положение. Няма да допуснем България да бъде обвинена, че допринася за ескалация на напрежението, на конфликтите, насилието, в която й да е от тези страни", заяви Вигенин.

#Кристиан Вигенин #Сирия #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино