Границата между Македония и Косово е блокирана от стачка

Границата между Македония и Косово е блокирана от стачка
ГКПП Блаце. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ГКПП-тата между Македония и Косово са блокирани от стачкуващи македонски превозвачи и не е възможно преминаването на хора, превозни средства и товари между двете страни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Стачните действия са породени от възникналите търговски и митнически ограничения, наложени между двете страни.

Според македонската гранична полиция няма информация кога ще приключат стачните действия и ще бъде възстановено нормалното преминаване през граничните пунктове.
Българските граждани, на които предстои пътуване между двете страни, да потърсят обходни маршрути през съседните държави.

Истинска търговска война избухна между Косово и Македония. След като властите в Скопие въведоха такси за влизащи в страната граждани и автомобили, правителството в Косово взе решение да блокира всички македонски продукти.

Гражданите ще плащат по 2 евро, автомобилите – по 5 евро, а камионите и автобусите – по 10 евро. С това решение правителството в Скопие искаше да отговори на ембаргото, което Прищина въведе за определени продукти от Македония. То бе взето, след като Скопие ограничи вноса на царевица от Косово.

#Косово #Македония #Министерството на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници