Бой в парламента на Косово: Курти беше залят с вода

Бой в парламента на Косово: Курти беше залят с вода

стоп кадър

A A+ A++ A

На днешната сесия на Скупщината на Косово се стигна до физическа конфронтация между представители на управляващото Движение „Самоопределение“ и представители на опозиционните партии, съобщава „ Газета Блиц“.

Както съобщават медиите в Прищина, инцидентът е станал по време на реч на премиера Курти.

Не е известно какво точно се е случило, но в един момент премиерът Албин Курти е бил залят с вода и депутатите са започнали да се събират, след което е избухнало масово сбиване, пише „Коха“.

Председателят на парламента Гляук Конюфца е наредил на полицията да се намеси.

Ръководителят на парламентарната група на „Алианса за бъдещето на Косово“ Бесник Тахири по-рано разкритикува правителството за начина, по който управлява ситуацията в северната част на страната.

Той поиска от премиера Албин Курти отговор защо досега не е последвал съвета на САЩ.

„Несъмнено вчерашният ден е един от най-ужасните дни в историята на управлението на страната ни. Това е денят, когато правителството и този парламент бяха обхванати от страх и гняв. Премиер, вчера взехте решение да се оттеглите след четири месеца опити. След четири месеца, откакто направихте Косово като най-санкционираната страна. След четири месеца застрашаване на полицаите. Излезте и кажете защо тормозихте народа и допуснахте санкции. Вашият авторитет стигна дъното. Трябва да излезете тук и да обясните защо казахте „не“ на САЩ."

БГНЕС припомня, че вчера премиерът Албин Курти започна заседанието на правителството на Косово с информация за срещата на Бислими с емисаря Лайчак вчера в Братислава, Словакия. Курти изброи решенията, които са били договорени между двете страни в посока деескалация на ситуацията в северната част на страната. Една от най-важните части на тези точки е извеждането на косовските полицейски части от обектите на общините в северната част на страната и около тях. Планира се това да се случи в процентно съотношение от 25% и разпределението им в други части, съобщава RTK.

Също така Курти потвърди, че е взето решение косовската полиция, заедно с войските на Еулекс и КФОР, от време на време да преразглежда по-нататъшното намаляване на присъствието на тези войски.

"Правителството на Косово публично обявява деескалация, като се предприемат стъпки за незабавното намаляване на 1/4 от полицаите, които се намират в общините или в близост до тях, т.е. 25%. Те ще бъдат преместени някъде другаде в същите общини, някъде, където има по-голяма нужда от тях, тъй като считаме, че близо до тези общини две седмици подред ситуацията е сравнително много по-спокойна", заяви Курти.

Друг подчертан момент беше призивът за извънредни избори в северната част на страната.

"Това ще стане след края на летния сезон и по силата на законовата рамка. За нас като правителство на Косово продължава да е важно гражданите на Косово да имат местно представителство, което да ги представлява правилно, но за да постигнем това, се нуждаем от среда, която да позволява провеждането на истинска кампания", заяви Курти.

#Косово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници