Вигенин: България не може и не бива да участва във военна операция

Вигенин: България не може и не бива да участва във военна операция
България не може и не бива да участва във военна операция, особено когато е без мандата на Съвета за сигурност на ООН, каза външният ни министър Кристиян Вигенин. Снимка: www.karieravbulgaria.com
A A+ A++ A

„България не може и не бива да участва във военна операция, особено когато е без мандата на Съвета за сигурност на ООН. Дори да има мандат, ние трябва много въздържано да подходим към нещо подобно, защото трябва да сме наясно с нашите собствени възможности и да знаем къде наистина можем да бъдем полезни и с какво“, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред ТВ7, предаде агенция „Фокус“.

Според него затварянето на българо-турската граница за бежанци е крайна стъпка, която може да се предприеме само ако ситуацията не може да бъде контролирана от властите и има масово навлизане на бежанци. „Бежанците, които влизат в България, ще бъдат контролирани и проверявани.

Ще проведем разговори и с колегите от Турция за опит и от тяхна страна да бъде затегнат контролът на границите“, обясни министърът. По думите му шансът за мирно решаване на кризата в момента е доста по-вероятен, отколкото преди срещата във Вилнюс на министрите на външните работи от страните – членки на ЕС.

„Аз съм умерен оптимист, че развитието и готовността, обявена от външния министър на Сирия, да предостави под контрола на ООН химическите оръжия и евентуалното последващо тяхно унищожаване, е положителна стъпка.

Ако това стане, вече може да се мисли за следващата стъпка – преминаване към мирен процес на преход в Сирия. Но това не значи, че автоматично отпада опасността от военна акция“, допълни Вигенин.

#Кристиян Вигенин #Турция #Сирия #ЕС #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници