Кристалина Георгиева: Жертвите в Сирия са над 100 хиляди, предимно жени и деца

Кристалина Георгиева: Жертвите в Сирия са над 100 хиляди, предимно жени и деца
Според Кристалина Георгиева потокът на сирийци към Европа не е голям. Снимка: ilianaivanova.eu
A A+ A++ A

"Жертвите в Сирия надминаха 100 хиляди души, като в голямата си част са цивилни жени и деца."

Това каза еврокомисар Кристалина Георгиева по радио "Фокус" в сряда.

„Хората, които се нуждаят от хуманитарна помощ в Сирия, са около 7 милиона души. От тях почти половината рядко или никога не получават помощ, защото се намират в районите, в които се водят ожесточени военни действия", посочи Георгиева.

В резултат на това, много от сирийците търсят изход през границата на съседните страни и голямата новина беше, че е премината тази критична граница от над 2 милиона души, 75% от тях жени и деца, които вече са в Ливан, Йордания, Турция, Ирак. ЕС още миналата година взе решение да помага на общностите, които приемат бежанци, особено Ливан и Йордания.

„Към днешна дата ние сме предоставили милиард и 300 млн.евро – половината за жертвите от кризата в Сирия, останалата част – на бежанците и приемащите ги страни", отбеляза еврокомисар Кристалина Георгиева. Това е не само хуманно необходимо, но като се помага на тези страни, може да се намали рискът от бежанска вълна към Европа, смята Георгиева.

„Засега потокът на сирийци към Европа не е голям. Към днешна дата около 50 хиляди души са стигнали в страните в ЕС, половината са в Германия и Швеция. За България, през последните седмици се увеличава броят на бежанците, но все още не може да се говори за бежанска вълна.

„Рискът обаче съществува и би бил още по-голям, ако пожарът на гражданската война премине границите на Ливан и Йордания", заяви еврокомисарят. Конфликтът ще продължи да произвежда жертви независимо от решенията, които ще се вземат в САЩ. „Ние не виждаме все още достатъчно сериозно отношение към политическия процес, който може да донесе край на тази трагедия", каза още Кристалина Георгиева и добави, че най-сериозното нарушение на международното право е използване на химическо оръжие.

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева бе категорична, че за тази година, както и за следващата, приоритет за нея остава кризата в Сирия, защото дори и утре конфликтът да бъде разрешен, остава необходимостта от хуманитарна помощ за населението в Сирия.

#Европа #Сирия #Кристалина Георгиева #България #ЕС #Ливан #Йордания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници