Проф. Константинов: Всички гледат към Сирия, а Иран подготвя първия си ядрен опит

Проф. Константинов: Всички гледат към Сирия, а Иран подготвя първия си ядрен опит
Според Константинов българските политически партии са заели правилна позиция за Сирия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докато трае конфликтът в Сирия и всички са втренчени там, в Иран тече трескава подготовка за първи ядрен опит, коментира математикът проф. Михаил Константинов пред агенция „Фокус“.

„Много скоро Иран ще произведе първия си ядрен опит. Според мен международната общност се е вторачила в неправилната цел“, обясни проф. Константинов.

Според Константинов българските политически партии са заели правилна позиция в този случай.

„Ясно, че да се тикаме да участваме в този конфликт е безумие. Аз смятам, че България трябва да се присъедини към онези страни – членки на НАТО и на ЕС, които заявиха, че конфликтът в Сирия не е техният конфликт“, коментира професорът.

Според него трябва да се дадат категорични доказателства за това кой именно използва химически оръжия в Сирия.

„Това е едно непростимо варварство, но все още липсват доказателства за това кой го е извършил. Ако приемем, че Башар Асад е пълен малоумник, може и той да го е извършил, но той няма особена полза от това в чисто военен план.

Ако цената за това е да го заблъскат с крилати ракети, значи човечецът е луд. Аз мисля, че не е луд, което не изключва възможността някакви командири на по-ниско ниво да са го направили. Има и една такава конспиративна теория, която не е чак толкова безумна. Тя е, че химическата атака в Сирия е от полза на Иран, защото, ако сега Съединените щати забухат Асад, те хептен няма да имат сили да ударят Иран, който всеки момент ще си направи бомбата“, коментира още проф. Константинов.

„Друг въпрос е, че в Сирия са открити някакви чудовищно големи находища на нефт и газ. Това може да е другата причина за засиления интерес към нея“, смята още той.

#Михаил Константинов #Константинов #НАТО #ЕС #Сирия #Иран #Башар Асад #Съединените щати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници