Вигенин: Ще подкрепяме процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа

Вигенин: Ще подкрепяме  процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа
Министър Вигенин подчерта, че "създаването на един стабилен регион, спазващ ясни правила, ще бъде резултат от развитието на по-тясно сътрудничество между всички страни от него". Снимка: www.vigenin.eu
A A+ A++ A

„Ще продължим да подкрепяме процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, като моята цел е да направя България много по-активна в тази посока“, заяви външният министър Кристиан Вигенин на среща с Генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Горан Свиланович, който е на посещение у нас, по покана на външния министър, съобщиха от МВнР, предаде БГНЕС.

Двамата обсъдиха европейската перспектива на региона, както и потенциалните възможности за развитие на сътрудничеството и приоритетите в тази област. Според министър Вигенин съвместно със СРС може да бъде намерен начин за активизиране на процеса на европейска интеграция и подпомагане на подготовката на страните за членство.

"Създаването на един стабилен регион, спазващ ясни правила, ще бъде резултат от развитието на по-тясно сътрудничество между всички страни от него – както държавите-членки на ЕС, така и тези в процес на интеграция", каза българският външен министър. "България и Румъния имат необходимия опит, придобит в процеса на подготовка за членство, който могат да споделят с останалите страни от региона", допълни Вигенин.

Външният министър и генералният секретар на СРС се обединиха около тезата, че по-близките контакти и обмяна на добри практики в различните области на регионалното сътрудничество ще спомогнат за създаването на възможности за повишаване на стабилността в региона и справянето с новите предизвикателства.

В тази връзка министър Вигенин подчерта, че приемането на Стратегията за Югоизточна Европа 2020 г., основана на специфичните характеристики и нужди на региона, е важна стъпка в правилната посока. От своя страна Горан Свиланович благодари за подкрепата за Стратегията и изрази надежда тя да бъда успешно приложена след евентуалното й приемане през ноември.

#Кристиян Вигенин #СРС #Горан Свиланович #ЕС #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници