Русия иска строги наказания за осквернителите на паметниците на нейни войни в България

Русия иска строги наказания за осквернителите на паметниците на нейни войни в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в България реагират недостатъчно на оскверняването на паметници на съветските воини, каза говорителят на Министерство на външните работи на Русия Александър Лукашевич, цитиран от РИА Новости и агенция "Фокус".

„Поредният инцидент стана на 21 август. Хулигани изцапаха с боя и надписи фигурите на воините на единия барелеф на монумента. Това изобщо не е първият случай на поругаване на паметници на съветските воини в България за съжаление. Официалните власти все още не са реагирали по нужния начин на нашите многочислени безпокойства относно подобни актове на вандализъм”, каза коментира Лукашевич.

Той бе категоричен, че руската страна отново иска да се предприемат действия за недопускане осмиването на паметниците на съветските воини, паднали за свободата на Европа и България от нацизма, както и за установяване и наказване на виновните за оскверняването на мемориала.

„Съответните демарши нашето посолство в София е предприело към МВнР на България и кметството на българската столица”, уточнява Лукашевич.

В сряда Паметникът на Съветската армия осъмна боядисан, този път войниците бяха в розово.

Отдолу имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!".

На 21 август се навършиха 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия. Датата е 21 август 1968 г. Това е и краят на политическата либерализация в Чехословакия, наречена Пражката пролет.

В знак на протест пък в България Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти. През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" - лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

Имаше още няколко посегателства върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът.

Софийска районна прокуратура образува в сряда досъдебно производство за хулиганство по случая срещу неизвестен извършител.

Според действащото законодателство наказанието за такъв тип престъпление е до две години лишаване от свобода или пробация.

#Паметникът на Съветската армия #България #Русия #Чехия #Александър Лукашевич #паметник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници