Илиян Иванов: Туристите търсят приключения, а не конвенционална почивка

Илиян Иванов: Туристите търсят приключения, а не конвенционална почивка
В последните години туристическата индустрия се промени много – и като търсене, и като предлагане. Снимка: bueno.bg
A A+ A++ A

В последните години туристическата индустрия се промени много – и като търсене, и като предлагане. Туристът вече търси нещо повече от ваканция на плажа, или на планина, търси се преживяване, приключение, което да направи почивката незабравима. Именно такъв тип преживяване предлагат круизите, които едва в последните няколко години набират скорост у нас. Въпреки това делът на хората у нас, които ги търсят е незначителен спрямо световните мащаби, твърди Илиян Иванов, председател на Българско круиз общество, съобщи investor.bg.

По думите му, делът на хората, които предприемат тези пътувания, на практика, е нищожен - едва 1-2 процента от българите си позволяват пътешествие с круиз, но всъщност въпросът е не колко хора могат да си го позволят, а това, че все още има консерватизъм, свързан с навика за почивка в хотели и почивни станции на сушата.

Става ясно, че за круизите се разчита по-скоро на препоръки от приятели, които са останали доволни. В същото време има доста изгодни промоции. Предимство при круизите е, че освен пълен пансион, те предлагат и забавления, богата анимационна програма, обучителни семинари, състезания и други занимания, включени в цената. В това влизат и вечерните програми, представления, шоу-спектакли от Бродуей дори.

„Стандартният сегмент е и най-масовият при круизите. Те поемат хиляди туристи на борда. В момента най-големият кораб поема над пет хиляди пасажери. Пускат се и други кораби за по три, или четири хиляди души. В България годишно на круиз тръгват около четири хиляди пасажери, без да се броят децата, защото не заплащат, или плащат символична сума до 18 годишна възраст“, твърди Иванов.

#круиз #пасажери #туристи #пътувания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници