Два български региона са сред най-посещаваните от туристи в ЕС това лято

Два български региона са сред най-посещаваните от туристи в ЕС това лято

pixabay

A A+ A++ A

През 2022 г. 34 на сто от всички нощувки на туристи в местата за настаняване в страните от Европейския съюз са осъществени само през два месеца от годината - юли и август. Това сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат.

През август са отчетени най-много нощувки.

Следва юли, когато е регистриран пик в броя на нощувките в 62 региона. Повечето от тях са в Северна Европа и в части от Белгия, Германия, Чехия, Франция, Италия, Унгария и Словакия.

В 15 крайбрежни региона, разположени в България, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Румъния и Швеция, над 5 от 10 нощувки, реализирани от туристи, са били през юли и август.

Сред регионите в ЕС с най-висока сезонна концентрация на туристически нощувки (през летните месеци юли и август) са били областта Калабрия в Италия (64.8 на сто от общия брой нощувки), следвана от румънския крайбрежен регион Сюд-Ест (64,5 на сто), както и от Югоизточния (64,3 на сто) и Североизточния регион на България (60,9 на сто). Пети е регионът Ядранска Хърватска в Хърватия (60,2 на сто от общия брой нощувки), който е и един от най-посещаваните региони в Евросъюза, посочва Евростат.

При столиците на 15 от страните в ЕС посещенията на туристите се влияят по-малко от сезоните. Сред тях са регионите, които включват Брюксел, София, Прага, Копенхаген, Дъблин, Мадрид, Загреб, Рим, Вилнюс, Будапеща, Виена, Варшава, Букурещ, Братислава и Стокхолм.

#туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници