Защо 51 плажни ивици по Южното Черноморие ще останат неохраняеми това лято

Защо 51 плажни ивици по Южното Черноморие ще останат неохраняеми това лято

canva

A A+ A++ A


51 плажни ивици по Южното Черноморие това лято ще останат неохраняеми. От началото на годината досега от Министерството на туризма са изплатили 3 заповеди до Областната управа в Бургас с корекция на броя на плажовете, за които няма да има наематели и концесионери, предава БНР.

Броят на неохраняемите плажове се променя ежегодно до средата на летния сезон. Те остават без осигурени водни спасители заради забавените процедури. Случват се и по-неприятни ситуации като дублиране на конкурсите, които провеждат Министерството на туризма и Областната управа. Така на един и същи плаж най-изненадващо се появяват две различни фирми, които са спечелили конкурси за обезпечаването на сезона с водни спасители и медицински екипи.

До 30 април Областната управа в Бургас следва да уточни на колко от ясните до момента 51 неохраняеми плажове по Южното Черноморие ще осигури водно спасяване.

Систематичното забавяне на процедурите от Министерството на туризма е проблем, отчита областният управител Пламен Янев.

Междувременно министерството одобри промени в Наредбата за водноспасителната дейност. Променя се работното време на спасителите и те ще започват работа вместо в 8.00 - в 9.00 часа сутринта и ще приключват в 18.30 ч., вместо в 18.00, както досега.

Измененията се отнасят и за обучението на кандидат-спасителите. Премахва се монополът на Българския червен кръст, като вече и други организации ще могат да провеждат курсовете, но БЧК се запазва като единствената изпитваща организация. Допуска се и групите да са по-малобройни от досегашния долен праг от 10 човека. При спазване на норматива курсовете може да се провеждат и за 10-ина дни, а не както досега - за повече от месец.

Според директора на БЧК Бургас - Виолета Радева, Червеният кръст има утвърдени традиции и методика за обученията. Според нея новият регламент съдържа риск да се занижи качеството на обучението на кандидатите за водни спасители.

В момента таксата на курсовете за водни спасители е 350 лв. за басейн и 420 лева за морски спасител.

Промените в Наредбата са дълго чакани от концесионерите и наемателите на плажове, защото чрез тях се разширява кръгът от възможности за обучението на водни спасители и така техният брой ще нарасне.

Проблемът с недостига на водни спасители се задълбочава от години.

#плаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници