Вигенин: Посланици от ДС няма да се назначават

Вигенин: Посланици от ДС няма да се назначават
Министър Вигенин заяви, че няма да се назначават посланици от ДС. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

„Посланици с доказана принадлежност към Държавна сигурност няма да бъдат предлагани и назначавани.“

Това заяви в парламента министърът на външните работи Кристиан Вигенин в петък, цитиран от агенция „Фокус“.

„Въпрос на преценка е в рамките на МВнР кой от тях ще може да бъде използван на различни позиции в рамките на министерството за реализиране на целите и задачите на министерството“, допълва той.

Вигенин заяви, че няма промяна на Устройствения правилник.

„В момента тече работата на работната група, създадена от министър Марин Райков. Промените в правилника ще бъдат свързани с два въпроса - трябва да отразят приоритетите на МВнР и трябва да гарантират по-добро взаимодействие между звената в рамките на министерството. Този правилник се основава изцяло на Закона за дипломатическата служба и няма генерални промени“, посочи министърът.

„Ще бъдат сведени до минимум политическите назначения. Промените в закона изискват време. Първо трябва да го покажа в практиката, а след това планираме известни промени в Закона за дипломатическата служба, по които ще работим след приемане на Устройствения правилник. Имам намерение и в закона да намалим процента за политическите назначения. Ако такива назначения се правят, понякога има такава нужда, тези хора ще отговарят изцяло на изискванията на закона. Става дума за хора със значителна тежест в обществения и политически живот на страната, които трябва да имат и нужните качества“, заяви министърът на външните работи.

#Кристиан Вигенин #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници