Обсъждат три проекта за забрана на шистов газ

Обсъждат три проекта за забрана на шистов газ
В събота хиляди граждани в 12 града в страната излязоха на общонационален протест срещу добива и проучването на шистов газ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм ще обсъжда днес следобед три проекта, които забраняват проучването, както и добива на шистов газ в България.

Единият от тях е законопроект, който забранява тази дейност, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и депутати от левицата, съобщи „Дневник“.

Другите два са проекти за решения, внесени от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, както и от депутатите от РЗС.

В събота хиляди граждани в 12 града в страната излязоха на общонационален протест срещу добива и проучването на шистов газ.

Природозащитниците са срещу намеренията на американската компания „Шеврон“ да търси шистов газ в България, опасявайки се, че сондажите ще замърсят подземните води в Североизточна България.

„ЗаГАЗихте я!“, гласяха много от плакатите на демонстрантите. Повече от 1000 души се събраха в София, още толкова – във Варна, в Добрич и Шумен също излязоха много протестиращи.

Според инициаторите на протеста в акцията са се включили и българи, живеещи в Лондон, Копенхаген, Париж, Амстердам и други големи градове по света.

Организаторите цитираха пред събралите се уверенията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че днес, понеделник, икономическата комисия ще обсъди проект за забрана, а още в сряда втора точка от програмата на депутатите ще е гласуване на Закон за забрана на добива и проучване на шистов газ.

Ангел Славчев от „Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ“ разказа пред събралите се в столицата екоактивисти, че на среща с представители на ГЕРБ, включително Цачева, те са ги уверили, че ще подкрепят забраната за шистов газ.

Протести ще има, докато обещаното не стане реалност и не се въведе пълна забрана, увериха протестиращите.

В същото време министърът на икономиката Трайчо Трайков се изказа доста по-предпазливо по темата.

„Когато се говори за такива широкомащабни действия като тотални забрани, шистови контрареволюции и прочие, всъщност трябва да сме много внимателни да не би заедно с мръсната вода да изсипем и бебето и завинаги да обречем България на това да не можем да забогатяваме от собствените си богатства“, заяви той пред БНР в неделя.

Според него в парламентарната икономическа комисия трябва да се състои много сериозен дебат какво всъщност може да включва такъв мораториум, „защото ние рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка в тази посока“.

Попитан давани ли са разрешения за проучване на шистов газ на територията в страната, Трайков увери, че не са давани разрешения за такива действия, срещу които протестират природозащитниците – чрез използване на опасни техники.

„Какво означава проучване за шистов газ, само си помислете. Ами, когато се прави един най-обикновен сондаж и се стигне до хоризонт с шистови скали и се извади ядка, това означава, че сме установили, че там вероятно има шистов газ. Това за вас означава ли проучване?“, попита той.

#шистов газ #протест #Шеврон #енергетика и туризъм #България #Сергей Станишев #БСП #РЗС #Волен Сидеров #Атака #Североизточна България #София #Варна #Добрич #Шумен #Лондон #Копенхаген #Париж #Амстердам #Цецка Цачева #председател на Народното събрание #Ангел Славчев #ГЕРБ #Трайчо Трайков #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай