Божидар Димитров похвали Вигенин за позицията му по т. нар. македонски въпрос

Божидар Димитров похвали Вигенин за позицията му по т. нар. македонски въпрос
Божидар Димитров
A A+ A++ A

Много съм доволен от позицията на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по т. нар. македонски въпрос. Това каза пред агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„В последно време в интервютата си, скоро по бТВ и тази сутрин по БНТ, по тази тема той показва едно развитие в правилна посока на неговите лични възгледи. Миналата година неговите възгледи се различаваха дори от тези на негови съпартийци като Евгени Кирилов. Изключително ми харесва твърдото му решение, което той заяви, а именно, че ще дадем „зелена улица“ на Македония за започване на преговори за членство в ЕС едва когато те подишат договор за добросъседство с България. Това е ключовият камък в отношенията ни с Македония (макар че много мои колеги историци казват, че договорите, като се почне от времето на Цар Асен II и се стигне до договора Рибентроп - Молотов, са само къс хартия). Вярно е, че е така, но в същото време - при нарушаването на договора, ние ще може да обясним пред нашите европейски партньори позициите си. Това е нещо, което безпокои и Кристиан Вигенин, че европейските ни партньори невинаги разбират за какво точно става дума, когато говорим за Македония, и не разбират нашата позиция”, каза Божидар Димитров.

По думите му - случаят с Македония е малко по-особен и не може да се приравни към развитието на отношенията ни с останалите балкански държави.

„Това са реални държави, почиващи на едни реални исторически доктрини, т.е. народите на Сърбия, Гърция и Турция наистина съществуват от най-древни времена, докато Македония е създадена през 1944 година, и от тогава датира и македонската нация, въз основа на едно решение на Комунистическия интернационал. Това решение Югославската социалистическа партия и, за съжаление, и Българската комунистическа партия, претворяват в дело през 1944 - 1946 година, у нас - само върху Пиринския дял на Македония, но в Югославия, върху цялата днешна територия на Македония. Така че, ако ние наистина се съгласим да заявим, без договор за добросъседство, където ще бъдат включени съответните точки, че нямаме проблеми с Македония, и дадем тази „зелена улица“, тогава Македония може да заяви, че има проблеми с нас. Като бъде приета, може да каже, че сме съгласни с тяхната доктрина, може да предяви претенции към нас, както за македонско малцинство, така дори и за смяна на имена на градове, например. „Българите казват, че нямат проблеми с нас; ние казваме, че Гоце Делчев и Сандански са наши национални герои и те са съгласни с това; следователно - да си сменят имената на градовете“. Това го казвам като пример - какво може да им щукне на Македония, един Господ знае. Затова - трябва да бъдем твърди и аз съм „за“ позицията на Вигенин, изразена вчера и днес, по две от най-големите медии. Така трябва да бъде! По принцип един от големите проблеми с Македония е, че ние нямахме досега трайност в политиката с тази страна. Всяко правителство по различен начин подхождаше. Сега за първи път виждам приемственост в позицията, която макар и в края на управлението си заяви правителството Борисов и която всъщност беше моята концепция, за което получих „жълт картон“ в началото на управлението на Борисов“, каза Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Кристиан Вигенин #Македония #позиция #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино