Историческа грешка е причината за скандала за площад „Димитър Пешев” във Вашингтон

Историческа грешка е причината за скандала за площад „Димитър Пешев” във Вашингтон
A A+ A++ A

Историческа грешка е причината за развихрилия се скандал във Вашингтон за именуването на площад в памет на българския парламентарист Димитър Пешев, заяви пред Дарик инициаторът на проекта американецът Нийл Глик, който ще представи аргументите си пред градския съвет във Вашингтон във вторник.

От Музея на Холокоста обвиняват Глик и българското посолство, че не представят цялата история, тъй като България е участвала в депортацията на 11 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония.

В писмото на Глик България е представена като окупирана от Германия и според него трябва да се поправи буквално една думичка в предложението му, за да се отстрани проблемът.

„Написах писмо до българския посланик Елена Поптодорова, за да я уведомя и да попитам дали желае да подкрепи идеята. Получих обаждане, при което ме поканиха в посолството. Госпожа Поптодорова ми каза колко са трогнати от предложението ми и ме попитаха как могат да помогнат. Казах им, че ще е добре да изпратят писмо и от тяхно име до кмета и Градския съвет на Вашингтон, което да подкрепи предложението ми. Те ми изпратиха вариант на писмото, за да го одобря, оформих го и им го върнах. И ето тук стана грешката - работейки по текста, добавих израза, че България е била „окупирана от нацистите“, което, както знаем, не е така, защото сте били само съюзници на Германия“, обясни Нийл Глик.

#Димитър Пешев #Вашингтон #Нийл Глик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино