РИОСВ: Има нарушение при строителството на "Яйлата"

РИОСВ: Има нарушение при строителството на "Яйлата"
Проверката констатира, че се извършва строителство в имот от землището на село Камен бряг, община Каварна. Снимка: Тома Белев - Фейсбук
A A+ A++ A

Екип от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ – Варна извърши днес проверка по документи и на място по постъпил сигнал за строителство в резерват "Яйлата" и установиха, че има нарушение, предаде БГНЕС.

Проверката констатира, че се извършва строителство в имот от землището на село Камен бряг, община Каварна. Имотът не попада в територията на Защитена местност "Яйлата", обявена в съответствие със Закона за защитените територии /ЗЗТ/ през 2002 година. Установеното нарушение е, че становището на РИОСВ – Варна, не съответства на издаденото разрешение за строеж по отношение на обхвата на дейностите, съобщиха от МОСВ.

През май 2007 г. РИОСВ – Варна е издала становище за заявено инвестиционно предложение "Възстановяване на покривна конструкция и зидария" на рибарска хижа от собствениците на поземления имот. Разрешението за строеж е издадено 4 години по-късно, през ноември 2011 г., от главния архитект на Община Каварна за "Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес".

Директорът на РИОСВ – Варна изпрати наличната документация до началника на РДНСК – Варна за предприемане на съответните действия по компетентност.

По-рано днес от Коалиция "За да остане природа в България" настояха за спиране на строителството в местността Яйлата край Камен бряг до изясняване на всички обстоятелства и приоритетно обявяване на заповедите за природните местообитания по Черноморието.

Според проверка на природозащитниците строежът там e в границите на археологическия резерват Яйлата. Това се доказва с протокол на НИПК към Министерство на културата и писмо на Националния археологически музей, подписано от покойния му директор проф. Рашо Рашев. Остава обаче съмнението дали границите на резервата не са били междувременно коригирани, след твърдения на инвеститора, че имотът е извън границите на резервата. Съмненията са породени от факта, че протоколите от проверките за строителството през 2007 г., както и писма от РДНСК, отбелязват, че строежът попада в границите на археологическия резерват.

Строежът е и в две зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 – защитена зона за птиците Калиакра и защитена зона за природните местообитания Комплекс Калиакра, които опазват специфични степни местообитания, уникални за страната. В тях строителство може да се извършва само след оценка за съвместимост.

От писмо на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и сайта на РИОСВ-Варна става ясно, че или инвеститорите въобще нямат оценка за съвместимост с Натура 2000 или тя не е публикувана на сайта, което е нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Орхуската конвенция.

#Регионалната инспекция по околната среда и водите #РИОСВ #Яйлата #Камен бряг #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници