Природозащитници: Спрете строежа на Яйлата, докато трае проверката!

Природозащитници: Спрете строежа на Яйлата, докато трае проверката!
Снимка: Ники Генов, „Фейсбук“
A A+ A++ A

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява за спиране на строителството в местността Яйлата край Камен бряг, докато трае проверката, се казва в съобщение на природозащитниците.

Очаква се скоро да излязат резултатите от официалната проверка на скандалния строеж на Северното Черноморие, израснал буквално за часове около предсрочните парламентарни избори.

Проверка на природозащитниците показва, че строежът e в границите на археологическия резерват Яйлата. Това се доказва с протокол на НИПК към Министерството на културата и писмо на Националния археологически музей, подписано от покойния му директор проф. Рашо Рашев. Остава обаче съмнението дали границите на резервата не са били междувременно коригирани, след твърдения на инвеститора, че имотът е извън границите на резервата. Съмненията са породени от факта, че протоколите от проверките за строителството през 2007 г., както и писма от РДНСК, отбелязват, че строежът попада в границите на археологическия резерват.

Строежът е и в две зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 – защитена зона за птиците Калиакра и защитена зона за природните местообитания Комплекс Калиакра, които опазват специфични степни местообитания, уникални за страната. В тях строителство може да се извършва само след оценка за съвместимост.

От писмо на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и сайта на РИОСВ-Варна става ясно, че или инвеститорите въобще нямат оценка за съвместимост с Натура 2000, или тя не е публикувана на сайта, което е нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Орхуската конвенция.

Скандалното строителство в Яйлата официално се води в различните институции по различен начин – от „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа“ през „Възстановяване на рибарска хижа с навес“ до „Възстановяване на покривна конструкция и зидария“. Според информация на местните хора повече от 40 години строеж не е имало на това място. В миналото е имало основи на рибарски заслон – каквито са и документите в РДНСК. Строежът, който се развива сега обаче, надхвърля многократно по размер и идея старата постройка, от която дори не са личали останали основи.

През 2007 г. инвестиционното предложение, което е получило становище по оценка за въздействие върху околната среда, е за „възстановяване на покривна конструкция и зидария“. Но от снимките се вижда, че сега се строи с бетон и от кота нула вече са на втора плоча. Т.е. има подмяна на разрешената от РИОСВ-Варна дейност.

Строежът веднъж беше спрян преди време поради липса на строителни книжа.

#"За да остане природа в България" #Яйлата #Камен бряг #Евдокия Манева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници