МВнР: Имената на гласуващите рейнджъри в Афганистан не са класифицирана информация

МВнР: Имената на гласуващите рейнджъри в Афганистан не са класифицирана информация
МВнР е длъжно да публикува имената на гласуващите в чужбина съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Снимка: МВнР
A A+ A++ A

Списъците на заявилите желание да гласуват в чужбина не са класифицирана информация, съобщават от Министерството на външните работи.

От МВнР посочват, че са длъжни да публикуват на своята интернет страница и на страниците на дипломатическите и консулските представителства списъците на българските граждани, заявили желание да гласуват в чужбина не по-късно от 18 дни преди изборите.

„Това се отнася и до съставянето на списъците на желаещите да гласуват български граждани в Ислямска република Афганистан. Не намираме законово основание разпоредбите на Изборния кодекс и решенията на ЦИК да не бъдат изпълнени от страна на МВнР", заявяват още от външно министерство.

Външно министерство разпространи вчера имената на българските военнослужещи, които са на мисия в Афганистан в момента, като оповести списъците със заявилите желание да гласуват в Кабул и Кандахар.

Въпреки че това е направено съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, публикуването на имената на българските рейнджъри излага на риск живота и сигурността им, смята председателят на Нова алтернатива Николай Цонев.

„Това е недопустимо и показва сериозен пробив в отбраната и абдикация от задълженията на министерството да опазва правата и живота на българите зад граница", смята бившият военен министър.

#Афганистан #избори #рейнджъри #Николай Цонев #Министерството на външните работи #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници