Изтеглиха номерата на машините за гласуване на предстоящите избори

Изтеглиха номерата на машините за гласуване на предстоящите избори
A A+ A++ A

Серийните номера на общо седем машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни, бяха изтеглени на случаен принцип. Процедурата беше изпълнена публично в Министерството на електронното управление в присъствието на премиера Димитър Главчев и медии.

Целта е да се избегнат съмненията около честността на вота. Миналата есен точно този процес доведе до публични скандали и размяна на политически обвинения.

Служебният премиер заяви, че публичността на процедурата цели хората да се убедят, че изборите ще бъдат честни.

„Приемайки поста, заявих, че процесът ще бъде открит, прозрачен и публичен. Ще може да се наблюдава от тази зала по всяко време”, заяви Валентин Мундров, министър на електронното управление.

След като бъде инсталиран софтуерът и машините ни бъдат предоставяни, ще започне проверката за съответствие. Процесът ще бъде публичен. В него ще участват и външни експерти, посочи още служебният министър на електронното управление.

Поканени да присъстват бяха представители на Централната избирателна комисия, на Обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.

Миналата година забавянето в процеса по удостоверяването беше причината ЦИК да реши да няма машинен вот на първия тур на местните избори. Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.

Снимка: Георги Димитров

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите