Пхенян предупреди чуждите посолства за сигурността им

Пхенян предупреди чуждите посолства за сигурността им
Редица европейски държави обявиха, че вече са получили писма, препоръчващи им да изтеглят служителите си от северно-корейската столица. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Северна Корея предупредиха, че от 10 април няма да могат да гарантират безопастността на чуждите посолства в Пхенян и призоваха Русия, Великобритания и редица други страни да евакуират дипломатическия си персонал, съобщава БГНЕС.

Редица европейски държави обявиха, че вече са получили писма, препоръчващи им да изтеглят служителите си от северно-корейската столица.

„Тяхното съобщение гласеше, че от 10 април правителството няма да има възможността да гарантира безопасността на посолството и международните организации в страната в случай на конфликт", поясни говорителка на британското външно министерство.

„Доколкото разбираме, севернокорейците ни питат дали посолствата ни възнамеряват да напускат, а не съветват да го правят", добави още говорителката.

Русия, също е получила подобно писмо и е предложила на посолството си в Пхенян да евакуира персонала си от страната.

„Ние се поинтересувахме дали заявеното от севернокорейското ръководство представлява решение или предложение относно евакуацията на посолствата. На нас ни бе казано, че става дума за предложение", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

От посолството на Чехия в Пхенян също са потвърдили, че са получили предложението за евакуация.

„Днес получихме препоръката, не като лично съобщение, а като част от обръщение към няколко страни", заяви чешкият посланик.

Министерството на отбраната на Австралия също разработва план за евакуация на гражданите си, които живеят в Южна Корея, заради покачването на напрежението на Корейския полуостров

От Канбера са потвърдили, че съставят план за евакуация на австралийските граждани в случай, че възникнат извънредни ситуации.

През последните седмици Северна Корея отправи серия предупреждения за ядрена война заради новите санкции на Съвета за сигурност на ООН и съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ.

#Северна Корея #Пхенян #конфликт #предупреждение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници