Месец ще траят ограниченията за кипърските банки

Месец ще траят ограниченията за кипърските банки
Рестрикциите включват лимит от 300 евро на ден за теглене на пари и забрана за изнасянето на повече от 1000 евро от страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ограниченията на движението на капитали в Кипър за предотвратяване на масово изтичане на средства могат да бъдат отменени до един месец, съобщи кипърският министър на външните работи Йоанис Касулидис, предава БГНЕС.

„Очакваме ограниченията да бъдат отменени до един месец, ако всичко мине толкова добре, колкото днес", заяви Касулидис, по повод спокойното отваряне на банките.

Рестрикциите включват лимит от 300 евро на ден за теглене на пари и забрана за изнасянето на повече от 1000 евро от страната.

Мерките бяха публикувани в Държавения вестник за срок от една седмица, след която Централната банка уточни, че те ще бъдат постепенно отменени в зависимост от реакцията на вложителите.

Касулидис повтори изявленията на президента Никос Анастасиадис, изтъквайки „зрялото и отговорно поведение на гражданите на Кипър".

Правителството създаде и анкетна комисия, която ще трябва да установи дали има „криминална, гражданска или политическа отговорност" за кризата.

На въпрос възможни ли са арести, съдебни дела и разследване, Касулидис отговори, че това е „много възможно да се случи".

#банки #Кипър #рестрикции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници