Безработни имигранти ще бъдат проверявани на всеки 6 месеца във Великобритания

Безработни имигранти ще бъдат проверявани на всеки 6 месеца във Великобритания
Премиерът изрази „дълбоки опасения, че някои хора ще могат да дойдат и да се възползват от нашето великодушие, без да са допринесли по никакъв начин за Великобритания“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Безработните имигранти в Обединеното кралство, които желаят социални помощи, ще бъдат проверявани на всеки шест месеца дали си търсят активно работа, като в противен случай помощите ще бъдат спирани.

Новите, по-строги правила за имигрантите бяха обявени днес от британския министър-председател Дейвид Камерън.

„Ако не успеят да докажат, че наистина си търсят работа, ще загубят помощите си. Ще им дадем шест месеца да си търсят работа. След това помощите за безработни ще бъдат отрязани, освен ако наистина имигрантът не докаже, че не просто си търси работа, а и че има шанс да си намери такава“, заяви Камерън пред Би Би Си в реч в британския град Ипсуич, цитиран от „Стандарт“.

Ограниченията се отнасят за имигранти, идващи както от Европа, така и от останалата част на света, но основната цел е да бъдат ограничени социалните изгоди за българи и румънци, които ще могат да работят и пребивават свободно на острова от 1 януари 2014 г., когато изтича 7-годишният ограничителен период за най-новите членки на ЕС.

Премиерът изрази „дълбоки опасения, че някои хора ще могат да дойдат и да се възползват от нашето великодушие, без да са допринесли по никакъв начин за Великобритания“.

Една от мерките, които правителството се очаква да приеме, е семействата на имигранти да трябва да чакат поне две години, преди да имат право да получат общински жилища, а самите имигранти ще трябва да докажат познания по английски език.

Глобата за компании, които наемат чуждестранни нелегални работници, ще бъде удвоена до 20 хил. паунда.

„Ние не можем да спрем вдигането на ограниченията за тези имигранти. Но това, което можем да сторим, е, да се уверим, че тези, които идват в страната ни от ЕС, го правят заради правилните причини. Че идват тук, защото искат да допринесат за нашата държава, а не заради атрактивността на нашата система за социално подпомагане, или за възможността да се възползват от нашите обществени услуги“, каза още Камерън.

Ограниченията за българи и румънци, които работят във Великобритания, ще бъдат вдигнати през следващата година, като според Националната статистическа служба през юли 2012 г. е имало 94 000 румънци и 47 000 българи, пребиваващи във Великобритания.

Камерън все пак е признал, че предлаганите мерки са резултат от допуснатите грешки през 2004 г., когато след присъединяването на Полша към Евросъюза, във Великобритания пристигнаха повече от един милион имигранти.

#Дейвид Камерън #българи #румънци #имигранти #безработни #социални помощи #мерки #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници