Британски министър: Край на „социалния туризъм“

Британски министър: Край на „социалния туризъм“
Харпър заяви, че с новите мерки правителството цели да гарантира, че само хора от ЕС, които имат добри шансове да си намерят работа, ще идват във Великобритания. Снимка: „Труд“
A A+ A++ A

Британският министър по въпросите на имиграцията Марк Харпър приветства по-твърдата позиция на управляващата коалиция относно имигрантите няколко часа преди да бъде оповестена от премиера Дейвид Камерън, съобщава „Труд“.

Според правителството имигрантите от ЕС ще могат да получават помощи за безработица само за период от половин година.

Ще бъде ограничен достъпът им до здравната и социалната система на острова също така.

По този начин правителството се надява да спре „социалния туризъм“ към Обединеното кралство, който източва социалните помощи, информира „Дейли телеграф“.

Харпър заяви, че с новите мерки правителството цели да гарантира, че само хора от ЕС, които имат добри шансове да си намерят работа, ще идват във Великобритания.

„Не искаме тук да пристигат хора, които работят малко време, а след това постоянно разчитат на социални помощи“, каза министърът.

Според него свободното движение на хора в ЕС не е неквалифицирано и е „само за тези, които работят, търсят работа или учат - за тези, които не се нуждаят от парите на данъкоплатците“.

„Ако тези хора не искат да се квалифицират, тогава нямат право да бъдат в Обединеното кралство“, заяви Харпър и подчерта, че то не е за всеки.

Съгласно плановете, министрите ще задължат имигрантите от ЕС да имат реален шанс за намиране на работа, за да получават помощи за безработица.

В момента те трябва да докажат, че търсят работа, за да получат помощи.

Право на общинско жилище ще имат само тези, които са живели над 5 години в съответния район.

#ЕС #Марк Харпър #социален туризъм #безработица #помощи #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници