Медведев: Русия не е казала „Не“ на Кипър

Медведев: Русия не е казала „Не“ на Кипър
Руската страна е готова да обмисли начини да помогне на Кипър, щом страната доведе докрай спасителния план с партньорите си от ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва „не е затворила вратата" на Кипър и не е казала „не" на островната държава.

Медведев обяви, че Русия ще помогне на Кипър, само ако новите мерки на страната за набиране на средства получат подкрепата на Европейския съюз, предадоха БТА и „Асошиейтед прес".

Изказването на руския премиер идва след като кипърският финансов министър Михалис Сарис напусна Москва без желаната сделка.

Руската страна е готова да обмисли начини да помогне на Кипър, щом страната доведе докрай спасителния план с партньорите си от ЕС, допълни Медведев на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Сега основната задача е да се намери взаимно приемливо решение", каза той, посочвайки, че то трябва да бъде намерено именно от ЕС и Кипър.

„Ние сме готови да обсъдим различни варианти за подкрепа на държавата", допълни Медведев.

Барозу заяви от своя страна, че Европейската комисия все още чака да получи алтернативно предложение от Кипър за начините, по които да предостави своя дял от международната спасителна помощ.

"Кипърските власти информираха останалите правителства и европейските институции, че имат алтернативно решение. В последния момент получих информация, че ние още не сме получили това предложение", каза той на пресконференцията.

"Според мен няма време за губене", посочи той, допълвайки, че те тепърва ще трябва да проверят дали новото предложение покрива предишните ангажименти в еврозоната.

#Дмитрий Медведев #Жозе Мануел Барозу #Кипър #спасителен план #Русия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници