Дебатите за спасителния фонд в Кипър се отлагат

Дебатите за спасителния фонд в Кипър се отлагат
Депутатите трябва да одобрят споразумението преди банките да отворят врати във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кипърското правителство отложи за понеделник обсъждането на постигнатото споразумение за спасителен заем от ЕС, което трябваше да се състои в неделя.

Страната, чиято икономика е на ръба на фалита, договори заем от 10 млрд. евро от ЕС, но изискването на международните кредитори да бъдат облагани депозитите в кипърските банки с 6,75% до 9,9% в зависимост от размера им и лихвите по тях, както и повишаването на корпоративния данък, предизвика шок на острова.

Анализаторите се опасяват, че това крие огромен риск за икономиката на острова, тъй като финансовите и търговските услуги са единствените сектори, генериращи работни места и данъчни приходи.

Президентът Никос Анастасиадис също отложи за понеделник речта си пред депутатите и обръщението към нацията, които трябваше да произнесе в защита на спасителния план, който той определи като болезнен, съобщава БГНЕС.

Депутатите трябва да одобрят споразумението преди банките да отворят врати във вторник, тъй като понеделник е неработен ден.

Според кипърската държавна телевизия, дебатът е отложен, за да се даде възможност на депутатите да се информират по-добре за ситуацията,

ТВ каналът Сигма твърди, че Анастасиадис полага големи усилия, за да осигури поне обикновено мнозинство в парламента, където неговата партия ДИСИ има 20 депутати от общо 56.

Комунистическата партия Акел, която разполага с 19 депутати, отхвърли условията, поставени от кредиторите в Брюксел в замяна на помощта, още докато бе на власт до избирането на Анастасиадис през февруари.

Дори партньорите на президента в правителствената коалиция изразиха резерви по плана.

Ръководителят на партията ДИКО Мариос Гароян заяви, че е посъветвал президента да се потърсят алтернативни решения, след като някои от деветимата депутати от ДИКО открито са изказали несъгласието си.

Според държавната телевизия банките може да останат затворени във вторник, ако процесът на ратифициране на споразумението се проточи.

#Кипър #криза #спасителен заем #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници