Представители на сирийската опозиция са на посещение в България

Представители на сирийската опозиция са на посещение в България
Представители на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили, която беше оглавена от умерения ислямски духовник шейх Ахмад Мааз ал Хатиб (на снимката) са пристигнали в България по покана на Асоциацията на Свободна Сирия. Снимка: te
A A+ A++ A

Представители на сирийската опозиция пристигнаха в България по покана на Асоциацията на Свободна Сирия.

В страната са дошли говорителят на Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили Уалид Ал-Бунни и Алхарес ал-Набхан от ръководството на коалицията, които са представители на светското течение в нея, съобщиха от организацията.

Целта на посещението им е да се запознаят с дейността на Асоциацията на Свободна Сирия, която от началото на революцията в арабската страна организира протести, граждански инициативи и хуманитарни акции в подкрепа на сирийците в тяхната борба за свободна и демократична Сирия.

Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили е призната за „законен представител на стремежите на сирийския народ“ от Европейския съюз на 19 ноември 2012 г.

На 8 февруари 2013 г. по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел лидерите на ЕС назоваха режима на Башар Асад нелегитимен и за пореден път поискаха „незабавно предаване на властта“, като отбелязаха, че в противен случай през март ЕС може да разгледа нови санкции срещу Сирия, припомнят от Асоциацията за Свободна Сирия.

ЕС се ангажира и с оказването на гражданска и хуманитарна помощ за сирийската опозиция в изграждането на демократична Сирия, посочват още от организацията.

В съобщението се посочва и че Асоциацията за Свободна Сирия е регистрирана официално по законите на Република България.

„Членството в нея е доброволно, като членовете на Асоциацията работят за поддържане на българо-сирийските отношения, развитието на връзките и взаимоотношенията между българския народ и сирийската общност в Република България, спомагане за развитието на културния, духовен, социален и икономически обмен между българските и сирийските граждани, както и събиране и обобщаване на информация за проблемите на сирийците в България и съдействие за тяхното решаване“, обобщават от организацията.

Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили е коалиция от опозиционни групи в Сирийската революция. Тя се създаде на 11 ноември 2012 г. по време на конференция на опозиционните групи, проведена в Доха, Катар, по време на която 14 опозиционни организации подписаха споразумение след засилен международен натиск. За седалище на коалицията е обявена египетската столица Кайро.

Президент на коалицията стана умереният ислямски духовник шейх Ахмад Мааз ал Хатиб. Роден в Дамаск, 52-годишният Хатиб е напуснал Сирия преди три месеца, след като е бил арестуван два пъти по време на бунтовете срещу режима на Башар Асад.

За негови заместници са избрани Рияд Сейф и активистката Сухайр ал Атаси. Сейф е 65-годишен, бизнесмен от Дамаск, бивш член на Сирийския парламент, избран като независим, лежал впоследствие в затвора по политически причини, един от най-активните опозиционери, радетел на обединението на опозиционните сили.

Сухайр ал Атаси е политическа активистка, която ръководи група във Фейсбук, призоваваща за политически реформи в страната, за възстановяване на гражданските права и анулиране на закона за извънредното положение, който е преустановил конституционните права на сирийските граждани от 1963 г. насам. Родена в Дамаск през 1971 г., учи френска литература в Университета в Дамаск. Била е заплашвана и тормозена от сирийските сили за сигурност, арестувана за кратко през март 2011 г. След като прекарва няколко месеца в нелегалност по време на въстанието, тя се мести във Франция през ноември 2011 г.

#Сирия #Башар Асад #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници