ЕС може да включи „Хизбула“ в черния списък

ЕС може да включи „Хизбула“ в черния списък
Резултатите от разследването на атентата бяха обявени на Консултативния съвет за национална сигурност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз може да обсъди въпроса за включването на „Хизбула“ в списъка с терористични организации след обявяването на резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас. Това заяви представителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Косянчич.

„ЕС и страните членки ще обсъдят възможните варианти за действие. Обсъждането на въпроса за включването в списъка е един от възможните варианти. Освен това могат да бъдат предприети мерки чрез различни канали, включително Европол и Евоюст, а също така съдебни, политически и дипломатически акции“, каза тя пред журналистите в Брюксел, предаде БГНЕС

На съвет във вторник България официално обвини ливанската групировка „Хизбула“ за атентата на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски и един български гражданин.

„Имаме данни, че атентатът е финансиран от „Хизбула“. Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на „Хизбула“, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов след края на продължилото над пет часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

До момента Европейският съюз смяташе, че независимо от дейността на „Хизбула“ в Близкия изток, тя не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове на „Хизбула“ и нейни поддръжници действат в Европа, ползвайки се в повечето случаи с неограничена свобода, събирайки пари, които след това се връщат към групировката в Ливан.
Радикалното шиитско движение „Хизбула“ отказва да коментира резултатите от разследването на атентата в Бургас, съобщи в.„"Йедиот Ахронот“.

#ЕС #атентат #"Хизбула" #тероризъм #Европейския съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници