Желев: България да подкрепи Македония за ЕС и НАТО!

Желев: България да подкрепи Македония за ЕС и НАТО!
Според него Жельо Желев смята, че Гърция можеше да има претенции за името на Македония, ако тя се беше нарекла Северозападна Гърция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ние всички трябва да подкрепяме стремежа на Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО,  заяви президентът Желю Желев (1990-1997 г.).

"Не бива да пресичаме пътя на Македония към ЕС и НАТО. Разбира се, тя трябва да отговори на всички критерии и изисквания, валидни за останалите балкански страни, които вече станаха пълноправни членове на ЕС и НАТО. Евроатлантическата интеграция трябва да бъде политиката на всички ни за обединяване на балканските страни. Това е абсолютно необходимо", посочи Желев  на публична дискусия на тема "Ролята на гражданско-експертния потенциал във външната политика на България в светлината на "Червения картон" на София към Скопие за преговорите с ЕС", цитиран от БГНЕС.

Според него, главният виновник за проблема с името на Македония е Европейската комисия.

"Как може да се допусне да се решава името на една държава от други. Този механизъм за вземане на решения с пълен консенсус е пълен идиотизъм. Така буквално се дава възможност на съседите да се разправят с държавата, която се обсъжда. Ако не съществуваше този механизъм, гръцкото вето щеше да мине на общо основание. Такъв начин да се урежда въпросът фактически лишава Македония от правото на избор. Правото да избираш името на собствената държава е свещено право и никой не може да го нарушава", заяви Желев. 

Според него Гърция можеше да има претенции за името на Македония, ако тя беше сложила и нейното име и се беше нарекла например Северозападна Гърция или Горнопланинска Гърция.

Според бившия посланик на България в Белград Ивайло Трифонов България не е наложила вето на членството на Македония в ЕС на заседанието на Европейския съвет, а е прието консенсусно решение да се отложи началото на преговорите. Причината според него е, че Македония не е готова за присъединяване към ЕС, защото има проблеми със своите съседи.

Според него сегашното македонско правителство води страната към гибел. Според Трифонов позитивният факт от решението на Европейския съвет да отложи предоставянето на дата на Македония за започване на преговорите за присъединяване е, че въпросът за фалшификацията и кражбата на история от съседите, главно от България, беше интернационализиран. Той каза още, че проблемът с идентитета в Македония далеч не е решен.

#Жельо Желев #ЕС #НАТО #Македония #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници