Николай Младенов летял тайно до Израел, за да спре „ядрен“ Иран без война

Николай Младенов летял тайно до Израел, за да спре „ядрен“ Иран без война
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българският външен министър Николай Младенов е заявил пред израелски медии, че изненадващото му посещение в Израел в четвъртък цели да се помогне „без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран“.

Визитата на Младенов в Израел в четвъртък, която не бе обявена, бе разкрита от агенция „Ройтерс“, която посочи, че той се е срещнал с израелския президент Шимон Перес и израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да информира израелското държавно ръководство за разследването на бомбения атентат от 18 юли в Бургас.

Под заглавие „Удар срещу Израел е като удар срещу България“ израелският сайт „Аруц Шева“ 7 (israelnationalnews.com) съобщава, че Николай Младенов и посетил и Стената на плача в Йерусалим.

Той е заявил пред репортери, че е пристигнал в Израел „за да помогне на това без война да бъде предотвратено ядреното въоръжаване на Иран“.

„Атака срещу Израел е като атака срещу България и нашето приятелство с вас е категорично и силно“, е казал министърът на външните работи на България.

Според изданието Младенов е бил развълнуван от молитвата на святото за всички юдеи място и разговаря за процъфтяващата еврейска общност в страната си.

Официални лица от израелската държава са отказали да дадат информация за визитата на Младенов.

Говорителката на българското МВнР също само е потвърдила пред „Ройтерс“, че Николай Младенов е разговарял с държавните ръководители на Израел за разследването на атентата в Бургас.

„Да, имало е такива срещи. Резултатите от разследването ще бъдат огласени, когато то приключи и България разполага с достатъчно доказателства за извършителите му“, казва говорителката.

България засега заявява, че покушението е подготвено извън страната и извършено през юли от чужденци, но не разкрива подробности от разследването.

Израелски източник само е споменал пред „Ройтерс“, че разговорите с Младенов „засегнаха деликатни въпроси на сигурността“.

Български политици са прогнозирали, че резултати от разследването могат да бъдат огласени още през февруари, вероятно след събирането на Съвета по национална сигурност на 5 февруари, предаде „Ройтерс“, цитирана от „Дневник“.

Многотиражният израелски вестник „Йедиот Ахронот“ твърди, че Младенов ще предаде копие от доклада на следствието на домакините си по време на „специална визита“ в Ерусалим.

Израел приписва атената в Бургас на групировката „Хизбула“ и Иран. Министър Цветанов е в ирландската столица на заседание на министрите на вътрешните работи от ЕС.

Иран отрича да има нещо общо със смъртоносния атентат, а „Хизбула“ не е коментирала обвиненията.

#Бургас #атентат #терористичен акт #Израел #Николай Младенов #министър на външните работи #Иран #иранската ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници