Караджова хвърли вината за „Дюнигейт“ върху предишен екошеф в Бургас

Караджова хвърли вината за „Дюнигейт“ върху предишен екошеф в Бургас
Екоминистърът Нона Караджова оневини настоящия директор на екоинспекцията в Бургас по случая „Дюнигейт" и оправда действията му с решения на предшественика му. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Екоминистърът Нона Караджова оневини настоящия директор на екоинспекцията в Бургас по случая „Дюнигейт" и оправда действията му с решения на предшественика му.

„Директорът на РИОСВ-Бургас е основал решението си за застрояване на дюните в Несебър на база решения от предишния директор," обясни на пресконференция Нона Караджова, цитирана от БГНЕС.

По думите й, в решението за строежа, което е имал настоящият директор на РИОСВ Бойчо Георгиев, никъде не фигурирала думата „дюни", а земите фигурирали като горски фонд.

„Директорът на РИОСВ не е разследващ орган, за да разследва скиците. През декември 2012 г. е внесена преписка за промяна на инвестиционното предложение за строеж в спорните територии в Несебър, което е многократно по-малко от обявеното по-рано," добави министърът.

Плътността на застрояване е намалена от 50% на 34%, височината на сградите - от 15 м на 7 м, а легловата база от 12 000, на 1800, каза още тя.

Нона Караджова подчерта, че при подписването на решението за строеж настоящият директор на РИОСВ се е опирал на решенията на предшественика си Симеон Симеонов.
Цялата преписка е дадена на прокуратурата, каза още екоминистърът.

„Предишният директор на РИОСВ през 2007-2008 г. е допуснал поредица нарушения, издавайки екологични оценки, без да проведе каквато и да е процедура, а сегашният още преди 10 дни е изпратил цялата преписка до прокуратурата за случая," продължи Караджова.

Преди дни и самият Бойчо Георгиев заяви, че не носи вина за скандала с терена от 29 дка дюни, върху който е разрешено строителство. Той бе нарочен за уволнение заради скандала.

Междувременно по повод протестите срещу строежа на ваканционно селище край Иракли на метри от плажа, Нова Караджова обясни, че процедурата за изграждане на селището е законна и срещу нея няма нито едно възражение.

#Нона Караджова #министър на околната среда #РИОСВ #Дюни #Несебър #„Дюнигейт" #Бойчо Георгиев #Симеон Симеонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници