Плашат Великобритания с нашествие от бедни българи и румънци

Плашат Великобритания с нашествие от бедни българи и румънци
Великобритания трябва да се подготви за огромна емиграционна вълна от бедни българи и румънци, обяви лидерът на Независимата британска партия (UKIP) и евродепутат Найджъл Фарадж. Снимка: derekbennetteu-sceptic.blogspot.com
A A+ A++ A

Британска партия предупреди за „огромна емиграционна вълна от бедни българи и румънци" към Острова.

Великобритания трябва да се подготви за огромна емиграционна вълна от бедни българи и румънци, обяви лидерът на Независимата британска партия (UKIP) и евродепутат Найджъл Фарадж пред вестник „Дейли Експрес", цитиран от БГНЕС.

Въпреки че населението на България е около 7 млн. души, а на Румъния – около 19 млн., той предсказва, че 29 милиона българи и румънци ще имат правото на неограничен достъп до системите за обезщетения при безработица на Великобритания след 2014 г.

Според лидера на UKIP социално-икономическите ситуации в двете балкански държави ще подтикнат жителите им да тръгнат към островната страна.

„Това ще бъде най-големият въпрос на кампанията ни през следващата година, тъй като ще има влияние над всеки избирател, за който се борим," заяви Найджъл Фарадж.

Миналата година правилата изискваха източноевропейците да работят 12 месеца, преди да искат помощи за безработица, но сега това не е така.

„В България, 46% от населението живее под прага на бедността. Това е истинската бедност - да не можеш да изхраниш семейството си - не онази, за която говори Дейвид Камерън. Ако бях българин, сега щях да си събирам багажа и да се готвя да дойда във Великобритания, знаейки, че ако не си намеря работа, ще получа ползи и подслон," изтъква още Найджъл Фарадж.

Вестник „Дейли Експрес" тиражира заплахата от огромна вълна от български и румънски имигранти още през октомври заради правилата на ЕС за свобода на придвижването, които ще влязат в сила в края на 2013 г.

Критиците предупреждават за повторение на времето, когато Полша и други източноевропейски страни получиха същите права през 2004 г., което доведе до приток на евтина работна ръка във Великобритания.

Съветници на правителството в Комисията по миграцията съобщиха, че броят на работниците, пристигащи във Великобритания от България и Румъния, наричани страните А2, бил „относително малък" до момента заради визовите ограничения, но свалянето на преградите ще промени това.

В момента българи и румънци имат ограничени права за влизане във Великобритания след присъединяването на двете им страни към ЕС през 2007 г. Тези ограничения ще бъдат свалени на 31 декември 2013 г.

Малко вероятно е Великобритания да блокира премахването им заради договор, подписан, когато страните от А2 се присъединиха към ЕС.

Статистическите данни показват, че над 130 000 имигранти от Румъния и България в момента живеят във Великобритания.

#Великобритания #Найджъл Фарадж #UKIP #емигранти #България #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници