България и Сърбия откриха контактен център на Калотина

България и Сърбия откриха контактен център на Калотина
Обединена Европа е силна, когато сме заедно, когато всички работим за просперитета на региона, изтъкна Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешните министри на България и Сърбия Цветан Цветанов и Ивица Дачич откриха контактен център на ГКПП- Калотина.

„Европейската комисия оценява изключително високо този център. Той е доказателство за добрата съвместна работа през последните години в борбата с престъпността и обмена на информация между полицейските и митническите служби на България и Сърбия," заяви на тържествената церемония Цветан Цветанов.

Сръбският му колега Ивица Дачич пожела в обозримо бъдеще да няма граница между двете приятелски държави. Той посочи, че една от основните задачи на неговия премиерски мандат е да изгради здрава връзка между България и Сърбия, съобщиха от МВР.

„Обединена Европа е силна, когато сме заедно, когато всички работим за просперитета на региона," изтъкна вицепремиерът на България.

Съвместният център е резултат от подписано на 26 април 2010 г. споразумение между правителствата на Република България и Република Сърбия.

Целта на споразумението е прилагане на координирано управление и контрол на общата граница, борба с трансграничната престъпност и тероризма.

Двете страни се стремят и към засилено митническо сътрудничество с цел установяване на обща рамка и стандарти в съответствие с изискванията и нормите на ЕС.

На 16 септември 2011 г. министрите на вътрешните работи Цветанов и Дачич подписаха и правила за организация и функциониране на контактния център.

В контактния център работят служители на компетентните национални органи на България и Сърбия, които в реално време извършват анализ и обменят информация, свързана с нарушения и престъпления, извършени на общата граница.

От българска страна в центъра ще работят представители на Главна дирекция „Гранична полиция", Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", Главна дирекция „Национална полиция", Дирекция „Миграция" и Агенция „Митници".

В съответствие с националното си законодателство българските и сръбските полицаи на пункта ще обменят информация за нелегалната миграция и трафика на хора, за престъпления и нарушения, свързани с подправяне на документи, с трафик на наркотици, огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни и радиоактивни вещества.

Служителите ще си съдействат в противодействието на престъпленията, свързани с моторни превозни средства, с нарушенията на митническите, акцизните и миграционни разпоредби.

Центърът се ръководи от двама координатори - по един от българска и от сръбска страна. Работното време е 12 часа на ден, 7 дни в седмицата, като може да се променя при необходимост.

България вече има съвместни контактни центрове за полицейско и митническо сътрудничество с почти всички свои съседи - с Румъния от 2003 г., с Гърция от 2010 г. и с Македония от 2011 г.

#България #Сърбия #ГКПП Калотина #контактен център #Цветан Цветанов #Ивица Дачич #министър на вътрешните работи #гранична полиция #агенция „Митници"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници