Плевнелиев пред „Хюриет“: Успехите на Турция носят такива и за България

Плевнелиев пред „Хюриет“: Успехите на Турция носят такива и за България
„Успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас“, изтъква Плевнелиев в интервюто. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Успехът на Турция е важен – нейният икономически напредък предизвиква такъв и в България, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за англоезичния вестник „Хюриет“.

По думите на държавния глава Турция е страна с визия, която не работи само за бъдещето и благоденствието на народа си.

Според него южната съседка полага усилия да заеме място на кръстопътя на търговията между Европа и Азия, което ще бъде от полза и за България, цитира го БТА.

„Успехът на Турция е важен за нас. Ако икономиката на Турция се развива и страната става по-богата, същите процеси ще настъпят и при нас“, изтъква Плевнелиев в интервюто си, дадено за вестника по време на неотдавнашното си официално посещение в Анкара.

Много от зададените на българския президент въпроси касаят развитието на енергийната система в двете съседни държави.

„Един от приоритетите, които си поставих, заемайки сегашния си пост, е диверсификацията на енергийните източници и енергийната ефективност. Гордеем се, че диверсификацията на енергийните източници вече дава първите резултати“, посочва Плевнелиев.

Той изтъква, че проектът за строеж на газопровода „Южен поток“ е от голямо значение както за България, така и за Европа.

В случая с „Южен поток“ е важно, че не се търси диверсификация по отношение на доставчика, а диверсификация по отношение на средствата за доставка, за да се избегне недостигът на природен газ, който България бе принудена да изтърпи през зимата на 2008 г., посочва президентът.

По думите му участието на България в проектите „Южен поток“ и „Набуко-Запад“ няма противоречие.

Президентът изтъква, че е доволен от развитието на диалога и сътрудничеството между България и Турция в енергийната сфера.

„Сега целта ни е да свържем газопреносните мрежи на Турция и България. Остава да се реши дали тази връзка ще бъде част от проекта „Набуко-Запад“ или ще бъде самостоятелен проект“, посочва той.

Плевнелиев припомня, че тази година се отбелязва 100-годишнината от Балканската война.

„В миналото Балканите бяха символ на разделение, битки и борби, и на изолация. Целта ми е да работя за Балкани, в които границите изчезват. Ние строим мостове и магистрали и се свързваме със съседите си не само физически, а и културно. Трябва да свържем и икономиките си, и регионите, и визиите си“, подчертава той.

Росен Плевнелиев отхвърля твърденията, че Турция преследва „неоосманска политика“.

„Онова, в което съм сигурен, е, че Турция работи за интегрирането си и има амбициозна програма за модернизация. Това е в духа на думите на Мустафа Кемал Ататюрк: „Модернизирай, отвори се към света и не просто следвай, а води“, посочва държавният глава.

Той е категоричен, че подкрепя политиката за разширяване на Европейския съюз.

На въпрос „Коя Турция е по-изгодна за България – Турция в ЕС или Турция извън ЕС“ Росен Плевнелиев изразява подкрепата си за интегрирането на всяка отделна държава в Европа като символ на реформи, подобрения и просперитет.

България еднозначно подкрепя молбата на Турция на нейна територия да бъдат разположени зенитни ракетни комплекси „Пейтриът“, посочва той.

„И Турция, и България са членове на НАТО, а това означава, че съществуват ясни правила за вземане на решения. В края на краищата става дума за солидарност. Днес Турция е изправена пред проблем и очаква НАТО да прояви солидарност“, казва държавният глава.

По отношение на облекчаването на визовия режим в България за турски граждани Плевнелиев изтъква, че издаването на някои видове визи вече е облекчено и изразява надеждата, че „през следващите няколко месеца ще стане по-лесно да се пътува".

Според него, що се отнася до присъединяването към Шенген, България има конкретна позиция и се готви да внесе редица добри идеи в европейски мащаб.

„При това ние ви разбираме – и това е важно не само за нас, а и за Европа. Турция може да разчита на България като член на ЕС, който може да работи за вземане на европейски решения“, изтъква Росен Плевнелиев в интервюто си за „Хюриет дейли нюз“.

#Турция #България #Росен Плевнелиев #президент #Хюриет #Европа #Азия #Южен поток #Набуко #Шенген #Анкара #Балканите #Балканската война #Европейския съюз #ЕС #НАТО #Пейтриът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници