48% от служителите признават, че AI е по-добър от тях в рутинни задачи

48% от служителите признават, че AI е по-добър от тях в рутинни задачи

canva

A A+ A++ A

Почти половината от 16 000 работници признават в анкета, че изкуственият интелект вече е по-добър от тях в "рутинни задачи". Това сочи изследване във Великобритания за ефекта на AI върху работните места.

Според редица изследвания милиони работни места са застрашени от автоматизация - но повечето прогнозират това да се случи в следващите години.

Част от анкетираните работници - един от трима - се чувстват уверени, че изкуственият интелект ще има положителен ефект върху тяхната работа. 90% пък вярват, че ще могат да се адаптират към промените през следващите 5 години.

Много признават, че вече ползват тайно ChatGPT на работа, за да ускорят обичайната си работа. И оценяват изкуственият интелект като много подходящ за повтарящи се задачи. Но подчертават, че все още се смятат за по-добри в критичното мислене, креативността и емоционалната интелигентност.

Чии професии са най-силно застрашени от AI? По всяка вероятност първо ще бъдат автоматизирани административните и секретарски позиции. Очаква се да бъдат засегнати най-вече млади жени.

Анкета сред 600 главни изпълнителни директори по света показва, че много от тях вече пращат нови работници на базови курсове за ползване на AI.

#изкуствен интелект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници