До Пловдив: Шофьори влязоха в конфликт с протестиращи земеделци

До Пловдив: Шофьори влязоха в конфликт с протестиращи земеделци
A A+ A++ A

Протестиращи земеделци влязоха в словесен конфликт с хора, които искаха да минат през пътя село Труд - Карлово. Пътят е затворен заради мирния протест и шофьор поиска да си продължи пътя, като не разбираше защо трябва да бъде забранено преминаването, а фермерите не протестират пред министерството, предаде репортер на "Фокус".

Земеделците обвиниха мъжа, че искал медийна изява, а той, от своя страна, попита: С тези дрехи ли?, визирайки че е по анцунг.

Днес на 80 места в цялата страна се провежда мирен простест с редица искания - сигурност и спокойствие да произвеждат български продукти, храни и да обработват българската храна.

"Толкова безхаберие в нашия сектор не съм виждал през 90-те години." , сподели земеделски производител. Особено през последните две години се правят обратните на правилните решения. Преди две години опитаха за забранят изнасянето на зърно, украинската помощ от две години действа, нека да е за най-уязвимите. Програми за зърнопроизводителите няма, бюрокрацията се увеличи все повече и повече, новият стратегически план и зелената сделка пречат, задълженията на всеки земеделец се увеличиха десетократно. Ние сме сектор в който работим в две финансови години, всичките култури почти са на загуба и финансовият резултат и за тази година ще е на загуба.", допълни той.

По думите на фермера: "Счетоводството ни задължава да направим финансовите си резултати и да подадем декларациите си в срок според закона за корпоративното и подоходно облагане от 1 март до 30 юни. Нито ние имаме готовност, ние счетоводителите, нито законово сме длъжни, нито данъчната администрация е готова да поеме нашите декларации е готова да поеме нашите декларации. Едва ли не те се опитват да ни обвинят в данъчни измами, още повече че голяма част от земеделските производителите са физически лица и те изобщо не попадат в този начин на облагане. 60 % от приходите им се признават за разходи и 40 % са печалба. С повечето култури ще бъдем на загуба между 30 и 50 лева, с изключение може би на поливната царевица.

Искаме българският народ да има какво да яде, имаме право да изразим недоволството си. Ще ни накарат да фалираме, а земеделието е водещ сектор, който се намира в колапс и както всяка година кризата става все по-остра, последиците от войната в Украйна, които оказват сътресение са видими. Многобройните изисквания, които трябва да спазваме.

Протестиращите поискаха още: "Да бъдем чути, разбрани. Ние искаме за защитим собствените си фирми и стопанства, бизнес да произвеждаме български храни, да обработваме българската земя и да сме тук и да съществуваме, ние поддържаме българските села живи.

Не сме съгласни с политиката и предложенията, които имат правителството към нас, не сме съгласни с това, което ни се предлага, имаме искания българското земеделие да продължи да съществува и да поддържа икономиката на България жива.

Искахме ясни ангажименти, че законодателството, което пречи, ще бъде променено. Отстояваме нашето право да съществуваме. Надяваме се Европа да чуе нашите проблеми. Ние не сме излезли да се молим за пари. Искаме да продължим да обработваме, да произвеждаме, обвиняват ни, че сме алчни, а не сне,ние искаме само да работим.

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"