Пловдив спечели Европейското първенство по гребане през 2025 година

Пловдив спечели Европейското първенство по гребане през 2025 година

прес

A A+ A++ A

Пловдив кандидатства и в остра конкуренция с други седем града от Стария континент спечели правото да организира Европейското първенство по гребане през 2025 година. То ще се проведе на гребния канал под тепетата от 29 май до 1 юни 2025 година. Решението е на Европейския клон на Световната федерация по гребане. Анамари Фелпс – президент на европейското гребане - изпрати поздравленията си, както и своята увереност, че в Пловдив ще има отлични условия за състезанието. Това съобщи председателят на Организационния комитет на най-голямото европейско състезание Иван Попов. Той припомни, че това е второто състезание от този ранг, което градът ни организира. Първото е през 2011 година.

„За европейските отбори състезанието е важно, защото тук участват световни лидери в гребането като Англия, Германия, Франция и Италия. Освен това разстоянията и добрите пътни комуникации на Стария континент са такива, че всеки отбор може да си позволи да докара собствени лодки. Очакваме, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават на 350-400 „академични“ лодки“, заяви Иван Попов.
Досегашната практика на европейските първенства по гребане показва, че в тях вземат участие и отбори от други континенти. Те обаче се състезават извън класирането и не могат да се борят за отличия.

Провеждането на това най-голямо европейско състезание по гребане е възложено на Организационния комитет в Пловдив. Партньори са Община Пловдив и Министерството на спорта чрез Българската федерация по гребане.

„Ние сме длъжни и ще осигурим гребното трасе, настаняването и храненето на отборите, медицинското обслужване и допинг контрола. Отборите имат грижа за своите лодки, но при нужда тук ще има представители на най-големите производители на „академични“ лодки и гребла като италианската „Филипи“ и немската „Емпахер“ и при нужда отборите ще могат да наемат от тях. С работата си за по организация на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на първенството – то носи добри приходи на града“, обясни Иван Попов.

На Европейското първенство по гребане всички състезатели ще гребат на дистанция 2000 метра в 6 коридора плюс 2 резервни. В „академичното“ гребане не се поставят рекорди, защото спортът силно се влияе от природните условия. Неофициално обаче се регистрират най-добри постижения. Дванадесет от най-добрите световни постижения са регистрирани именно на гребния канал в Пловдив, защото тук водата е много „бърза“: Каналът е построен така, че да няма насрещен вятър. Дълбочината е 3-3,5 метра и няма подводни течения, по биологичен път са изчистени всички водорасли. „Подготовката за най-голямото европейско състезание по гребане ще започне през месец септември, но трасето е готово още сега – заключи председателят на Организационния комитет на Европейското първенство по гребане през 2025 година Иван Попов.

#Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници