Кило пресни картофи за 9 лв./кг?!

Кило пресни картофи за 9 лв./кг?!

Pixabay

A A+ A++ A

Липсата на правила при доставките на храни вдига цените. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев.

"Вътев защитаваше тези идеи преди 9 месеца - за създаване на аграрна камара, която по веригата да обедини всички, а видяхме, че се разединих ", коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той е категоричен, че не трябва млякото да е 90 ст. за литър свежо, да излиза пакетирано на 2,40 лв., а в магазина на рафта да стига 4 лв.

Един от проблемите, които икономистът посочи, е, че у нас фермерът, който произвежда мляко, си купува от търговци фуража, което оскъпява продукцията. Все пак в Добричко вече има практики за затворен цикъл: фураж-мляко, месо-магазинна мрежа.

Високите цени в магазина се получават и при несезонните продукти. Затова доц. Боюклиев призова да не се изненадваме от 9 лв. за килограм пресни картофи, на които още не им е сезонът.

"Храната е сложен феномен, въпрос на култура. Качествената храна е скъпа храна, не е начинът да натискаме крайната цена, а да има скъсяване на връзката производител - потребител", призова гостът.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Огнян Боюклиев подчерта, че е важно потребителят да е информиран за какво си дава парите.

"Голяма част от млечните продукти не са от свежо мляко, а от вносно или млечни суроватки, това трябва да бъде написано ясно, това не е задължително отрова или нискокачествен продукт, това е заместител. Има стратегия на ЕС и можем да я приложим - да знаем откъде е млякото, къде е преработено и какви са цените. Трябва да знам, че консумирам свински бут от Елена, от такава порода свиня, а не да ми правят свински бут с внесено от Германия месо - това е мошеничество", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Прогнозата му е цената на пресните зеленчуци да започне да пада, но при млякото не се очаква такава тенденция.


#картофи #зеленчуци #драстично поскъпване #Кирил Вътев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите