Земеделци ще протестират и утре, ето къде и защо

Земеделци ще протестират и утре, ето къде и защо
A A+ A++ A

Земеделците от цялата страна се изправят срещу нарастващите предизвикателства в селското стопанство през последните месеци. През днешния ден се проведоха мирни протести на производители в цялата страна, като с тежка техника бяха блокирани редица ключови пътни артерии и заходи към границите на България. Утре, на 13 февруари 2024 г., предстои провеждането на голям протест в центъра на София пред сградата на Министерски съвет, както и на още 21 места в страната. Това съобщиха от Инициативния комитет на земеделците.

През последните месеци се натрупаха редица проблеми, които засягат земеделците и министър Вътев не успя да се справи с тях. Това становища изразиха членовете на Инициативния комитет, състоящ се от 26 браншови организации в сектор земеделие и животновъдство по време на пресконференция днес.

„В този тежък период, министър Вътев реши да води преговори с една организация, която е създадена преди една година (бел.ред Българска аграрна камара) и да изолира организациите, които от години работят в сектора", заяви по време на пресконференцията Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите.

„Всяка организация, член на ИК, е изпращала десетки писма с искане за среща с министър Вътев, в които да обсъдим проблемите в сектора и да потърсим заедно решения. Нито един от нас не е получил отговор. Затова вече не търсим срещи, не търсим диалог, а просто настояваме за неговата оставка. Защото той не успя да се справи с нито един от проблемите в сектора през последните месеци, а и не пожела да се срещне с нас, за да намерим заедно решенията им", заявиха браншовиците.

Тези проблеми включват промени в Стратегическия план, които намаляват субсидиите с 30%, нови изисквания по еко-схемите, които увеличават административната тежест на производителите, липсата на средства за компенсиране на вредите, причинени от войната в Украйна и още много други.

Министърът на земеделието, г-н Вътев, категорично не успя да се справи с нито един проблем в селското стопанство. Той не успя да защити пред Правителството бюджета по мярката заради войната в Украйна, не направи необходимите промени в Стратегическия план, така че плащанията към земеделците да не бъдат толкова намалени. Вместо да редуцира административната тежест за земеделските стопани, бяха въведени нови регулации, които още повече затрудниха земеделците с бюрокрация. Не изрази и определена позиция по отношение на ГМО продуктите, с което да защити българското производство и българските производители.

Призоваваме за промени и по-голяма подкрепа за сектора, който е от ключово значение за икономиката на страната. Поради натрупаните проблеми в сектора и липсата на решения, настояваме за оставката на министъра на земеделието г-н Вътев и незабавната му смяна с компетентен човек, който своевременно да започне разрешаването на проблемите в сектора.

Ето и къде са точките за протеста в утрешния ден:

Главен път Елхово-Лесово,

Международнен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа

Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен)

Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна)

С. Долни Богров

Пътят към ГКПП Илинден-Екзохи

Пътят за ГКПП Калотина

Пътят за ГКПП Кулата

Пътя за ГКПП Гюешево

Главен път Русе-Търново (при Поликраище)

Пътят от Видин за Дунав мост 2

Кръгово движение в Благоевград

Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник)

Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня)

Изхода към магистрала Хемус след Златна панега

По пътя Плевен-София при Луковит

По пътя Бяла - Русе при Горна Студена

Главен път Видин-Арчар-Монтана

Главен път Видин-Лом-Русе

На пътя Самоков-Дупница

Кюстендил - при изхода за София



#земеделци #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници