Николай Младенов: България е готова да сподели опита си на преход с Арабския свят

Николай Младенов: България е готова да сподели опита си на преход с Арабския свят
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Принципите на демокрация, мир, справедливост и човешки права са универсални ценности и не са „интелектуална собственост" на една цивилизация или религия, заяви външният министър Николай Младенов.

Младенов взе участие във Втората среща на министрите на външните работи на страните от ЕС и Лигата на арабските държави, която се проведе в Кайро този вторник, съобщиха от пресцентъра на външното министерство.

Демократическите принципи са споделено богатство, смята Младенов, и трябва да бъдат припознати от всяко общество, ако народът му е решен да върви по пътя на демокрацията. В своето изказване министърът предложи форматът на подобни срещи между ЕС и ЛАС да се издигне на ниво министър-председатели или държавни ръководители.

Основна тема на дискусията беше продължаващата криза в Сирия. Ключът към спирането на кървавия конфликт е в няколко направления.

Според Младенов Асад и кръгът около него нямат място в прехода на Сирия и те трябва да се оттеглят от власт. Необходимо е преходно управление, което да включва опозицията и представители на режима, които не носят отговорност за насилието. След това може да започне истински процес на помирение в обществото, като част от него е търсенето на отговорност на виновниците за насилието. Първо и задължително условие е прекратяването на насилието от всички, смята още външният министър.

Вижданията на Младенов бяха в подкрепа на инициативите на специалния представител на ООН и ЛАС за Сирия Лактар Брахими.

„Формирането на Национална сирийска коалиция в Доха е важна стъпка и начало на необратим процес на консолидиране на сирийската опозиция, която трябва да остане отворена за всички представители на сирийското общество", заяви Николай Младенов.

ЕС и ЛАД могат да помогнат коалицията да се превърне в единна политическа платформа, която да се основава на принципите на толерантност, взаимно уважение и национално помирение, смята още Младенов.

Външният министър също се спря на опита на Централна и Източна Европа в прехода от тоталитаризъм към демокрация и подчерта готовността на България да сподели наученото с арабските си приятели.

„Приятелство и разбирателство са основното послание, около което всички ние се обединяваме", изтъкна в заключение министър Младенов.

В рамките на форума той разговаря с външните министри на Ирак, Йордания, Катар, Либия и Саудитска арабия.

#Николай Младенов #министър на външните работи #ЕС #Европейски съюз #ЛАС #Сирия #опозиция #Башар ал-Асад #президент на Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници