България поздрави сирийската опозиция за обединението

България поздрави сирийската опозиция за обединението
По време на срещата в Доха участниците в сирийската опозиция парафираха споразумение за създаване на национална коалиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България приветства обединението на сирийската опозиция срещу режима на президента Башар Асад, заяви външният министър Николай Младенов.

Приветствието дойде след края на срещата на сирийските опозиционни сили в Доха, Катар, съобщиха от МВнР.

По време на срещата, която започна в четвъртък под егидата на Арабската лига и на Катар, участниците в сирийската опозиция парафираха споразумение за създаване на национална коалиция.

„България приветства създадената на срещата в Доха Национална коалиция на сирийските опозиционни сили," заяви Николай Младенов.

Срещата в Доха е резултат от усилията на всички представителни компоненти на сирийската опозиция да постигнат обединение, за да се сложи край на кървавия режим на Башар Асад, отбеляза българският външен министър.

Според него създаването й ще позволи да има по-добра координация с международната общност, особено по решаването на най-наболелите хуманитарни въпроси.

„Нашата оценка е, че чрез тази важна стъпка ще може да се катализират всички усилия, водещи към спиране на кръвопролитията в Сирия и намиране на политическо решение на кризата. България високо оценява положителната роля, изиграна от Държавата Катар като домакин и организатор на форума, както и от всички наши приятели и съюзници, които работиха неуморно за да има успех начинанието," каза още Николай Младенов.

#Катар #Доха #Арабска лига #опозиция #Башар Асад #президент на Сирия #Сирийски национален съвет #Сирия #МВнР #Николай Младенов #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници