Възстановяват шест туристически маршрута на Витоша

Възстановяват шест туристически маршрута на Витоша
Ще разработят специализирана кадастрална карта и специализиран устройствен план на инфраструктурата на парка. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Шест туристически маршрута ще бъдат възстановени и ремонтирани в рамките на проект „Изпълнение на приоритетните дейности от плана за управление на Природен парк „Витоша“ – фаза II“.

Проектът се финансира със средства от Оперативна програма „Околна среда“, а около половината от бюджета ще бъде изразходвана именно за шестте маршрута: от местността „Яворова поляна“ до село Кладница; от хижа „Бор“ до хижа „Планинарска песен"; от местността „Дендрариума“ до местността „Златните мостове“; от хижа „Малинка“ до хижа „Еделвайс“; от „Златните мостове“ през местността „Офелиите“ и „Яворова поляна“ до заслона „Слънчев рид“ и обратно до „Златните мостове“; от хижа „Кумата“, през „Конярника“ до хижа „Звездица“ и хижа „Еделвайс“ и обратно до „Кумата“.

Ще се възстановят и съществуващите санитарни възли в района на местността „Офелиите“, на „Златните мостове“ и на хижа „Момина скала“, предаде БГНЕС.

По възстановените маршрути ще се поставят и нови информационни табели.

Част от дейностите на проекта са насочени към подобряване на състоянието на четири растителни вида, три групи животни и 6 типа природни местообитания на територията на парк „Витоша“.

Ще се работи за възстановяването на петтичинковата върба, мушмуловидната скоруша, жълтата тинтява и елвезиевото кокиче.

В рамките на проекта ще се поставят и GPS – GSM нашийници на две мечки, за да разберат експертите откъде минават мечките, които идват от Рило-Родопския масив.

В момента на територията на парка има приблизително около 10 мечки, но никой не може да каже колко точно са те.

Предстои да бъдат уловени и доставени още 15 диви кози, които да живеят на територията на Природен парк „Витоша“.

Ще се работи и за възстановяване на популацията на главоча – вид риба, застрашена от изчезване в национален и европейски мащаб, както и на популацията на изключително красивата пеперуда „Червен аполон“.

Ще разработят специализирана кадастрална карта и специализиран устройствен план на инфраструктурата на парка.

#Витоша #Оперативна програма „Околна среда" #Кладница #Дендрариума #Златните мостове #Слънчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Акценти

Инбет Казино