Изборът на Марковска за конституционен съдия е „голям срам“ според британския посланик

Изборът на Марковска за конституционен съдия е „голям срам“ според британския посланик
Посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън определи като „доста голям срам" избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън определи като „доста голям срам" избора на съдия Венета Марковска за член на Конституционния съд.

Той направи сравнение с „прекрасните прозрачни условия" при избора на Висш съдебен съвет (ВСС) и поздрави правосъдния министър Диана Ковачева за провеждането на вота.

„Жалко, че малко след това не се вижда прозрачността при избор на конституционни съдии," коментира посланик Джонатан Алън пред Радио К2.

Според него „независимо кой е отговорният орган, държавата трябва да отговаря за тези неща, трябва да се проведе пълно проучване кое е вярно и кое не е.

Съдия Венета Марковска, която бе избрана за член на Конституционния съд от квотата на парламента заедно с Анастас Анастасов на 31 октомври, бе номинирана от независим наводен представител.

След избирането й Европейската комисия заплаши България с допълнителен мониторингов доклад в областта на вътрешния ред и сигурността. Венета Марковска направи опит да се защити пред парламентарната правна комисия с председател Искра Фидосова от ГЕРБ, но впоследствие твърденията й бяха опровергани от редица източници.

„По отношение на ВСС, КС или избор на главен прокурор идеята е не чужденците да имат доверие, а доверие да имат местните хора," подчерта още посланикът.

Европейската комисия (ЕК) припомни след избора на съдии за КС, че може във всеки един момент да излезе с извънреден мониторингов доклад.

Това обаче според вътрешния министър Цветан Цветанов не беше официална позиция, което принуди говорителят на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да повтори становището и да подчертае, че всяко изявление на редовен брифинг на комисията е официална позиция.

В петък от КС съобщиха, че новоизбраните членове на институцията ще положат клетва на 15 ноември, четвъртък.

Два дни по-рано президентът Росен Плевнелиев призова това да се случи за всички избрани „с изключение на госпожа Венета Марковска, за да може КС да работи в нормален състав".

Венета Марковска обяви миналата седмица, че ще положи клетва, след като името й бъде изчистено. Тя поиска МВР и прокуратурата да намерят подателя на сигнала срещу нея.

#Джонатан Алън #Венета Марковска #Конституционен съд #КС #ВСС #Висш съдебен съвет #Радио К2 #ЕК #ЕС #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници