ГЕРБ сезират ЕС за отказа на РСМ да пусне Андрей Ковачев в страната

ГЕРБ сезират ЕС за отказа на РСМ да пусне Андрей Ковачев в страната

Туитър/Андрей Ковачев

A A+ A++ A

Ден след като властите на Република Северна Македония не допуснаха на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, съпартийците му се заканиха да сезират Европа за инцидента, който наричат "безпрецедентна постъпка". ГЕРБ ще информира европейските си партньори, както и комисаря по разширяване, обявиха на профила си във фейсбук от партията.

Ковачев е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани.

"Подобни недопустими мерки, както и всички действия от последните месеци срещу срещу други български граждани или срещу граждани на РСМ, открито заявяващи своята българска идентичност, не допринасят по никакъв начин за европейската интеграция на Република Северна Македония, както и за развитие на добросъседските отношения между двете държави", заявяват от ГЕРБ.

Те посочват, че партията и нейният лидер Бойко Борисов са полагали целенасочени усилия за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западни Балкани, в т.ч. на РСМ. "Припомняме, че през 2017г. премиерът Борисов и премиерът Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Точно по време на първото българско председателство на ЕС темата за разширяването беше върната в дневния ред на Съюза", отбелязват от ГЕРБ.

Всяка година, на 6 май почитаме паметта на загиналите български войни и поднасяме цветя на Мемориала в Ново село. Днес, заедно с Милен Врабевски, не бяхме допуснати да влезем в Северна Македония, без никакво обяснение", оплака се Ковачев на Гергьовден. Служителите на ГКПП "Златарево" от македонска страна му казали, че има 24-часова забрана да влиза в страната.

"Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза Ангеловски за Канал 5, съобщи по-късно БТА.

#Андрей Ковачев #ГЕРБ #ЕС #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »