Внимание, плажуващи! Рядко явление издига студената вода на повърхността по морето

Внимание, плажуващи! Рядко явление издига студената вода на повърхността по морето

Pixabay

A A+ A++ A

От Националния институт по метеорология и хидрология с филиал Варна (НИМХ-Варна) съобщиха за интересно явление, което се образува в някои части от нашето Черноморие, съобщава dariknews.bg.

„От 24 юли до днес баричното поле над Черноморския басеин се преустрои в антициклонално, вятърът по северното крайбрежие придоби за дълъг период от време южна и югоизточна компонента. Брегът по нашето Черноморие е с различна ориентация спрямо морето, а в районите северно от нос Калиакра, както и на юг от нос Галата до Бяла тази посока на вятъра и неговата скорост, непревишаваща 10 m/s, става предпоставка за чувствително, често рязко понижение на температурата на морската вода и поява на явлението „upwelling“, посочиха от НИМХ.

Сутринта на 24 юли по българско крайбрежие морската вода е била с температура между 23° и 26°, като до обяд на север от нос Калиакра до Дуранкулак тя се е понижила до 9-10°,

в района на Шкорпиловци до 17°. Промяна към повишение се очаква или при смяна на посоката на вятъра, или при силата му.

По дефиниция явлението "upwelling" (ъпуелинг) представлява „издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при сгонни явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове”.

Температурата на водата в близост до брега се понижава, солеността ѝ се увеличава, както и разтворения кислород и биогенните елементи.

„Движението на водната маса в дълбочина, възникващо при споменатите условия, се извърша по спиралата на Екман, като отклонението на потока в северното полукълбо е надясно, поради действащата сила на Кориолис“, допълват експертите от НИМХ.


#ъпуелинг #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници