Премиерът на Малайзия проверява случая с осъдените на смърт българи

Премиерът на Малайзия проверява случая с осъдените на смърт българи
Разак е казал, че в последно време тежките присъди в Малайзия не се изпълняват и се е ангажирал да провери конкретните факти по случая с осъдените на смърт заради трафик на наркотици българи. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

След среща с президента Росен Плевнелиев премиерът на Малайзия Наджиб Разак се е ангажирал да провери фактите по случая с осъдените на смърт българи в Малайзия.

Двамата са обсъдили темата на Деветата среща на върха на Азиатско-еропейския форум в Лаос, предаде БНР.

Разак е казал, че в последно време тежките присъди в Малайзия не се изпълняват и се е ангажирал да провери конкретните факти по случая с осъдените на смърт заради трафик на наркотици българи.

„Съдебната система в Малайзия е една независима институция и един министър-председател със сигурност може да направи своите проверки, но трудно би могъл да повлияе, защото това е една демократична държава", каза Плевнелиев.

Държавният глава допълни, че Разак е споделил, че в последно време тежките присъди не се изпълняват, свързани с трафик на наркотици, тъй като Малайзия смятала, че законодателството има нужда от промяна.

Европейската комисия също следи отблизо случая с осъдените двама българи и търси варианти да съдейства на българските власти за намиране на решение, заяви в понеделник говорителят на върховения представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън Мая Кочианчич.

„Знаете, че сме начело на кампанията за мораториум или отмяна на смъртните присъди в цял свят. По конкретния случай на този етап мога да кажа, че го следим отблизо и сме в постоянна връзка с българските власти, за да установим заедно как можем да им помогнем и какво може да се направи в тази ситуация", обясни говорителят на Аштън.

В неделя стана ясно, че специалният пратеник на България Ангел Орбецов, който ще разговаря с властите в Малайзия по повод смъртните присъди на Иван Костов и Георги Бакалов за трафик на наркотици, ще настоява за замяна на присъдата с по-лека.

В Лаос президентът е разговарял и с руския премиер Дмитрий Медведев. Двамата са обсъдили предстоящия референдум за развитието на ядрената енергетика в България.

Плевнелиев е подчертал пред Медведев, че отношенията между България и Русия не трябва да са заложник на един проект като АЕЦ „Белене".

„Искаме да работим в сферата на културата, регионалното развитие, в сферата на туризма, в сферата на инвестиции в недвижими имоти. Нека тези големи перспективи и тази голяма възможност да направим много смислени проекти да не бъдат заложник, както и българо-руските отношения, просто на един проект. Този проект ще го оставим в ръцете на експертите и разбира се референдумът ще се произнесе отвъд политиците", коментира Плевнелиев.

#АЕЦ „Белене" #проект #сътрудничество #Дмитрий Медведев #министър-председател на Русия #Наджиб Разак #министър-председател на Малайзия #Росен Плевнелиев #Президент на България #присъда #наркотик #трафик #българи #Малайзия #Катрин Аштън #говорител #Мая Кочианчич #ЕС #ЕК #Европейски съюз #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници