Евродепутатът Иво Христов: Партиите са неспособни да се обединят около приоритетите на страната.

Евродепутатът Иво Христов: Партиите са неспособни да се обединят около приоритетите на страната.
БСП/ПЕС
A A+ A++ A

Партиите са неспособни да се обединят около приоритетите на страната. Това каза в ефира на Евронюз България евродепутатът Иво Христов. Според него по-малко вероятно е Румен Радев да избърза с даването на мандатите, но от друга страна ако се забави е възможно предсрочни избори да има по време на летните отпуски през август. Президентът е крив независимо какво ще направи, а реално партиите просто са неспособни да направят това, което трябва за страната и да надмогнат интересите си, коментира още Христов.

"Хората, които са гласували за ПП-ДБ виждат как те в момента бетонират статуквото и говорят с ГЕРБ-СДС, обясни той. Това отново доказва, че е необходима конституционна реформа. Статуквото обединява всички партии, вкопчени в изчерпания конституционен модел, категоричен е Христов. Според него сегашната конституция не може да роди нищо друго, освен уродливи компромиси. Аз считам, че президента е последователен политик, но той не е отварял темата за Конституционна реформа, каза Христов. Онези, които мислят, че Конституцията трябва да се преправи заради президента, въобще не са разбрали смисъла на разговора. Моята идея е, че сега страната затъва в неуправляема фаза. В момента ние се занимаваме с пререканията между Манол Пейков и Костадин Костадинов", обясни евродепутатът.

Според Христов президентската република е много по-устойчива от парламентарната:

Не бих желал да влизам в дебат за възможност за трети мандат на президента, но и да има и да няма, една президентска република е много по-устойчива от парламентарната. Давам пример с Франция, която се тресе от граждански протести в продължение на години. Тези протести ескалират сега. Франция обаче е управляема държава, независимо от това, че Макрон е загубил напълно доверието на своите съграждани.

По отношение на влизането на страната ни в Шенгенското пространство Иво Христов коментира, че именно страните, които ни спират за влизането – Австрия и Нидерландия, имат икономически интереси ние да не сме в Шенген.

Преди години приемането на еврото у нас не беше толкова голяма тема, защото всички бяхме убедени в тази необходимост. Сега обаче бъдещето на самата европейска валута е неясно, коментира евродепътатът.

#Иво Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници