Иво Христов: Историческите грехове се заплащат рано или късно, политическите също

Иво Христов: Историческите грехове се заплащат рано или късно, политическите също

Facebook/ Иво Христов

A A+ A++ A

Назначенията в Конституционния съд не съответстват на изискванията за квалификация и обективност. Това заяви пред БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов в коментар за новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Това е част от процеса по корумпиране на всички български институции. Не говоря за корумпиране с пари, а за идейно и политическо ерозиране на всички български институции. Дори най-консервативната от тях – Конституционният съд, който би трябвало да е символ на обективност и компетентност, на юридическа извисеност и принципност, сега все повече прилича на политизиран орган", коментира той.

По думите му това е и философията на промените в Конституцията, които политизират всички органи, включително прокуратурата.

Под предлога за европейския път на България се извършват всички промени у нас, подчерта евродепутатът, като отбеляза обаче, че хората не са доволни от тях. А институциите, според него, работят все по-зле.

"Евроатлантизмът стана универсална обосновка за всичко", каза той.

Историческите грехове се заплащат рано или късно, политическите също, предупреди Иво Христов.

Той напомни, че противопоставянето между президент и правителство не е от вчера, а причините са много:

"То е израз на разрива между сглобката и цялото общество. Президентът е избран с внушително мнозинство от над 2 млн. гласа и се старае да изразява настроенията на българския народ. Съвсем очевидно те отхвърлят действията на правителството. Това показват сондажите – около 80% от българите отхвърлят действията на т.нар. сглобка – стойности, които не помним от времената на Жан Виденов".

И все пак Христов не се нае да прогнозира дали управляващите в България ще прибегнат до импийчмънт на президента.

Според него те недооценяват "барутния потенциал на българското общество", което е крайно недоволно и от цените, и от безпътицата:

"Това, че протестът е глух – във вид на въздържане от гласуване, съвсем не значи, че обществото би приело всякакви резки ходове".

По думите му има необходимост от това Румен Радев да направи партия. Според него дори отдавна е трябвало да бъде създадена такава партия. Българите имат нужда от алтернатива, категоричен е той и уточни, че не става въпрос само за президентска партия, а изобщо за нови идеи и представителство.

"Евтини блъфове се продават като големи надежди. Необходим е ангажимент, всекидневен, за общностните дела", категоричен е той.

Христов продължава да е привърженик на идеята за президентска република. Според него това е хоризонтът, към който трябва да се стреми страната. Изход от настоящата криза в рамките на сегашната Конституция не е възможен, смята той и добави: "Промените в Конституцията целяха тъкмо това – да затворят и този авариен изход от кризата. Те нямат нищо общо с нуждите на България".

"Делян Пеевски в момента е този, който пее соловата партия на сглобката", коментира евродепутатът. По думите му е най-важно да се разбере, че "свърши бутафорията, която внушаваха българските грантови медии през последните 30 години, най-вече през последните 15 години".

"Цялата десница се обедини около софрата, седна, пирува пред погледа на цялото българско гражданство и вече е ясно какво представлява тя", смята той.

Според Иво Христов във възможно най-турбулентни времена за Европа и света, България няма собствена стратегия, лидерство и посока.

"Това е един дрейфащ кораб, който може да бъде захвърлен на произвола на вълнението в различни посоки".

По думите му при едно бъдещо глобално договаряне България е най-лесната разменна монета, защото "тя сама не знае за какво се бори".

"Те пробутват своята сервилност за евроатлантизъм", каза Христов, визирайки управляващите. От друга страна всички международни центрове за вземане на решения са щастливи да имат толкова безропотни подизпълнители, с които въобще не е необходимо да преговарят, допълни той.

"За тях е удобно да преговарят със сглобкаджиите. /…/ Това е една взаимноизгодна сделка на българския елит с глобалния елит и международните фактори, но тя е на гърба на българския национален интерес и на българския гражданин".

Европа и светът няма да се върнат към статуквото от преди войната, изказа мнението си евродепутатът относно предстоящите през юни европейски избори. Според него по всичко личи, че Европа ще "завие надясно". Това, по думите му, я отдалечава от идеите, с които е създадена. "Европа загуби посоката", обобщи той. А за България в този контект изказа мнение:

"Ако няма предсрочни парламентарни избори заедно с европейските, европейските избори могат да се окажат една катастрофа за България, защото на тях ще гласува критично малък брой българи. Това ще даде аргументи както на еврофобите в България, така и на всички националистически партии в Европа, които ще могат да се позовават на тази липса на интерес към Европа в България, за да ни изхвърлят в периферията на Съюза. В дългосрочен план, ако се преформатира Съюзът, то България трудно ще се бори за своето място".

Според него с евровота трябва да има и предсрочни парламентарни избори, но не вярва, че това ще се случи.


#Иво Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници