Ще се случат ли исканите рокади в кабинета - премиерът отиде при президента

Ще се случат ли исканите рокади в кабинета - премиерът отиде при президента

БГНЕС

A A+ A++ A

Служебният премиер Димитър Главчев пристигна в президентството, за да се срещне с държавния глава Румен Радев, за да обсъдят рокадите в кабинета.

Главчев първо поиска на мястото на служебния външен министър Стефан Димитров дипломат номер едно да стане заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, ден след това предложи и смяна на министъра на земеделието Кирил Вътев, а на негово място да дойде Георги Тахов.

Държавният глава заяви, че преди срещата в петък няма да разпише указа за освобождаването им.

"Ще настоявам премиерът Главчев да си спази обещанието, че ще предложи кабинет, който е равно отдалечен от всички партии. В петък ще го поканя да обсъдим неговите предложения за рокади, но не може да се предлагат за министри зам.-председатели на политически партии", категоричен беше Радев през изминалите дни и добави: "За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?".

Служебният премиер Димитър Главчев от своя страна заяви вчера от Брюксел, че след направеното от него предложение за рокади в кабинета, очаква все пак решението на президента Румен Радев. И уточни - ако държавният глава не се съгласи с неговите предложения, "отговорността остава в него".

"Готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Ако има някакви други виждания по въпроса този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Иначе към момента и по Конституция отговорността е изцяло на служебния министър-председател. Както виждате, всички бягат от отговорност, а аз съм я поел, взимайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност", посочи още Главчев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите