Иво Христов: Суверенитетът на България отдавна е извън институциите ни, въпросите се решават отвън

Иво Христов: Суверенитетът на България отдавна е извън институциите ни, въпросите се решават отвън

БНТ/Панорама

A A+ A++ A

Преговорите за правителство у нас не биха могли да се определят като най-вълнуващият сюжет за Брюксел. Опасявам се, че суверенитетът на България отдавна вече изтича извън българските ни институции, въпросите се решават отвън. При цялата ми добра воля да повярвам, че текат драматични преговори и че те са около стойностни теми и позиции, мисля, че въпросът ще бъде решен отвън. Обратно на колегите ми, които казват, че са оптимисти, че ще има кабинет, аз казвам: песимист съм, ще има! Това коментира в "Панорама" Иво Христов, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

По думите му големият проблем у нас е липсата на легитимност на българските политически институции. Дори правителството, което имаме в момента, не бе избрано от избирателите с тази идея.

"Нито симпатизантите на ГЕРБ гласуваха с идеята да се коалират с Продължаваме промяната - Демократична България, още по-малко десните симпатизанти ратуваха за коалиция с ГЕРБ. Всички бяха излъгани на последните избори", каза Иво Христов.

Трябва да се върне легитимността на българския политически живот. Българите са обърнали гръб на урните, подчерта Христов и допълни, че е нужна реална конституционна реформа, която идентифицира истинските проблеми и ги лекува.

Иво Христов коментира и проблема с миграцията, като заяви, че тя е проблем за всички европейски страни, в немалка степен и за България.

Според Иво Христов, левицата в ЕС сбърка пътя през последните години, като напусна пътя на икономическия терен и пристана на неолибералния консенсус и се зае само и единствено със защита правата на малцинствата - сексуални, расови и пр.

"Тези права са обезпечени. А ако искате да защитите едно малцинство, каквото и да било то, вие създавате задължения за всички останали, защото те трябва да го наричат по определен начин, трябва да спазват неговите правила. Когато защитавате правилата на множество малцинства се натрупва критична маса от ограничения, които са сума от всички тези задължения, които имаме към всяко едно от тези малцинства, в резултат обществото започва да се разрушава и това отваря пътя на крайната десница", отбеляза той.


#Иво Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници